Почетна » ЗЛОУПОТРЕБА УТИЦАЈА ОГРОМНИХ РАЗМЕРА! Држава плаћа 80.000 динара ботове за писање коментара! Ово је крунски доказ!

ЗЛОУПОТРЕБА УТИЦАЈА ОГРОМНИХ РАЗМЕРА! Држава плаћа 80.000 динара ботове за писање коментара! Ово је крунски доказ!

од admin
0 коментар

Радио-телевизија Војводине ангажовала је особе које за месечни хонорар од 80.000 динара пишу коментаре на вести за званични сајт РТВ-а, сазнаје Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE).

Особе о којима је реч нико у Wеб редакцији није видео, а већина их и не познаје. Њихова улога наводно је да пишу такозване ботовске коментаре и позитивно оцењују поједине вести, најчешће оне у којима се појављују државни функционери. То је за VOICE прокоментарисао и један од новинара РТВ-а, који тврди да је у последњих неколико месеци приметно да је број ботовских коментара нагло порастао.

VOICE је имао увид у радну листу хонорарних сарадника, у којој се наводе имена Жељка Ињца и Љубинке Весковић, који су за мај месец добили хонораре од по 80.000 динара. У њиховој радној листи дословце пише да су посао за посматрани период „извршили у целости“.

У опису посла који им је поверен на сајту РТВ-а за оба сарадника кратко се наводи: „Пише коментаре за сајт“. С обзиром на то да сајт РТВ-а не третира коментар као новинарски жанр (на сајту нема те рубрике), јасно је да је реч о писању коментара на вести, и то углавном у којима се појављује државни врх.

Томе у прилог иде и податак да је запосленима на сајту РТВ-а пре три месеца вршилац дужности главног и одговорног уредника Ладислав Лазић саопштио да више не требају да модерирају пристигле коментаре на сајту јер је то „сређено“, сазнаје VOICE.

Интересантан је и податак да су такозвани ботовски коментари на сајту РТВ-а раније имали занемарив број “плусева” (позитивних оцена читалаца). Како је за ВОИЦЕ рекао новинар РТВ-а који је желео да остане анониман, од јануара ове године, када је дошло до смена у Веб редакцији, тај број је почео полако да расте.

„Из месеца у месец тај број је растао и до 20 плусева, а од пре неколико дана на 70 и више. То ме доводи до закључка да је тај посао очигледно неко почео да ради за новац“, сматра саговорник VOICE-а.

И док је име Љубинке Весковић непознато у свету медија (осим што на профилу на Фејсбуку наводи да је љубитељка Српског покрета Двери и Руске Федерације), Жељко Ињац је много више присутан на црквеним и ултрадесничарским сајтовима, где пише блогове. Уредник је сајта Видовдан, а најављен као верски аналитичар Ињац је недавно и гостовао у емисији „Прес и ја“ на РТВ-у, коју уређује и води Зоран Пановић.

На свом профилу на Твитеру активан је свакодневно, а својим пратиоцима у последње време препоручио је снимак трибине Жена у црном на Факултету политичких наука у Београду, коју су на неколико минута били прекинули ултрадесничари, а препоручио је и гостовање портпаролке ултрадесничарског покрета Заветници Милице Ђурђевић у емисији „Аргументи“ Новосадске телевизије, коју уређује и води политички аналитичар Бранко Радун. Такође, Ињац је поводом актуелног избора Ане Брнабић за председницу Владе Србије на Твитеру написао: „Муамер Зукорлић је највећи Србин у Скупштини Србије“, пошто је најавио да ће гласати против њеног избора.

Скуп ангажман такозваних ботова у Wеб редакцији дешава се у тренутку када већина запослених на РТВ-у ради за плату која у највећем броју случајева износи између 30.000 и 40.000 динара. Истовремено ауторски хонорари сталних сарадника износе око 25.000 динара или незнатно више од тога. Уз то, одређеном броју дописника, који свакодневно шаљу прилоге за информативни програм радија и телевизије, и такви хонорари касне по неколико месеци (последњи су примили за фебруар).

 

VOICE/Агенције

Можда ти се свиди

Оставите коментар