Почетна » Сточари траже већу подршку Министарства, прете просипањем стајњака по друмовима

Сточари траже већу подршку Министарства, прете просипањем стајњака по друмовима

од Други Пишу
0 коментар

Председник Удружења одгајивача говеда централне Србије Милија Паламаревић рекао је да су представници три удружења сточара разговарали са саветницима премијера и председника Србије и испоставили више захтева, а ако они за десет дана не буду испуњени, позваће сточаре да просипају стајњак по друмовима.

Он је рекао да састанку у Влади Србије због инфекције корона вирусом није присуствовао премијер Милош Вучевић, већ његов саветник Данило Голубовић и шеф кабинета Жарко ;Мићин, као и саветник председника Србије Драган Гламочић, а Министарство пољопривреде није имало представника.

Осим представника Удружења одгајивача говеда централне Србије у разговору су учествовали и представници Удружења одгајивача говеда Мачванског округа и Удружења одгајивача говеда, расе „лимузин“.

„Из разговора смо стекли утисак да Влада не жели да оживљава сточарство и да не жели да реализује обећање оредседника Србије Александра Вучића о подстицајима овој грани пољопривреде“, рекао је Паламаревић за Бету после састанка.

Додао је да средства која су опредељена за субвенције за биљну производњу воде сточарство у „даљу пропаст“.

Паламаревић је рекао да у „Министарству пољопривреде влада незнање, а резултат тога је да је у овој години за 600 милиона евра увезено млека, меса и производа од тих сировина“.

Он је рекао да су представници тих удружења затражили да се повећају субвенције за домаће јунице са садашњих 40.000 динара, на 150.000 динара, а за приплодне краве са садашњих 40.000 динара на 55.000 динара, „како је Вучић обећао“.

На листи захтева је и повраћај сточарима акцизе за 130 литара дизела по хектару и увођење субвенција за ливаде од 35.000 динара по хектару.

Међу захтевима је и подршка ресорног министарства за инвестиције у фарме говеда.

Сточари су затражили и да се дефинише статус пољопривредика и ишчисти регистар говеда од „лажних“ грла, као и да се регулише радни однос жена које раде на пословима муже крава.

Pixabay

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар