Почетна » Таблице важе трајно!

Таблице важе трајно!

од admin
0 коментар

Неће бити додатног продужења важности регистарских ознака. Првобитно хтели са седам година да продуже рок трајања на девет

УМЕСТО продужења важења регистарских таблица за аутомобиле за још две године, како је првобитно било најављено, припрема се уредба по којој ће оне важити докле год су неоштећене, сазнају „Новости“.

Наиме, после писања нашег листа о обавезној замени регистарских таблица за аутомобиле, подигла се велика прашина у јавности, возачи су били огорчени, сматрајући да их чека још један, беспотребан харач.

Да подсетимо, према важећем Закону о безбедности саобраћаја Србије (ЗОБС) рок за замену таблица је седам година, а како је највећи број возила од око 2.000.000 колико их је регистровано у Србији, то урадио 2011. године, јасно је да би сходно слову закона већ од 1. јануара 2018. возачи морали да издвоје око 4.000 динара за замену саобраћајне дозволе, добијање налепнице и замену таблица.

Брзо је реаговао министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић који је најавио доношење уредбе о продужењу рока важности таблица за још две године.

Међутим, како смо незванично сазнали од те идеје се одустало и после обимне анализе, која се тицала квалитета таблица и њене видљивости, одлучено је да се рок важења таблица не ограничава и да оне буду у употреби све док су неоштећене.

– Било је сасвим логично да се донесе та одлука – каже Дамир Окановић директор Српског комитета за безбедност саобраћаја – Треба да се измени правилник о регистрацији па очекујем да ће министар ову уредбу донети веома брзо.

После одлуке о продужењу важења регистарских таблица за аутомобиле, возачи у Србији би могли да очекују и да се ускоро промени начин опорезивања возила. Наиме, како је то најављивао крајем прошле године министар финансија Душан Вујовић требало би да се напусти стари ситем опорезивања о кубикажи („порез на луксуз“) и да се наплаћује порез на основу стварне вредности возила.

БЕЗ ЦАРИНЕ

Особама са инвалидитетом новим царинским прописима није укинуто право на ослобођење од плаћања увозних дажбина приликом увоза аутомобила само се мења основ по ком могу остваривати то право. Наиме, у складу са постојећом мрежом споразума о слободној трговини, којом је достигнута пуна либерализација, више нема места да се ова повластица регулише Царинским законом, јер постоји могућност да се путнички аутомобили и друга моторна возила увозе без плаћања царине из земаља са којима су потписани ти споразуми.

П. Ж.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар