Почетна » Гимназијалци из Крагујевца издоминирали на такмичењу из роботике у Словенији: Сад им је потребна наша помоћ да би представљали Србију на Флориди

Гимназијалци из Крагујевца издоминирали на такмичењу из роботике у Словенији: Сад им је потребна наша помоћ да би представљали Србију на Флориди

од Други Пишу
0 коментар

Ако до сада нисте чули за фантастичне „Лего Мускетаре“ односно крагујевачке средњошколце који су на Регионалном роботичарском такмичењу у Словенији издоминирали, освојивши прво место, чиме су обезбедили учешће на светском такмичењу на Флориди, молимо вас, добро их запамтите јер им је потребна наша помоћ. Наиме, десетак генијалних ђака Крагујевачке гимназије уз своје две наставнице однели су победу својим „лего умећем“, а да би представљали Србију на светском првенству на Флориди, потребна им је значајна финансијска подршка односно три ипо милиона динара.

Прва крагујевачка гимназија је пре девет године започела авантуру у Лего лиги, а на овогодишњем Регионалном такмичењу Финале Лего Адрија лиге одржаном у марту у Пуцонцима у Словенији имала је једну екипу – „Лего Мускетаре“.

Између 30 тимова који су се такмичили у Словенији, наши Крагујевчани освојили су прво место и то је први пут да једна екипа која није из Словеније освоји прво место, веровали или не.

Освајањем првог места, ученици су добили могућност да учествују на светском такмичењу „ФИРСТ ЛЕГО Леагуе Флорида Sunshine Invitational “ које ће се одржати у периоду од 19 до 22. јуна ове године на Флориди, али трошкови учествовања су велики, те им је потребна финансијска подршка.

Једна од менторки ове секције наставница математике Ана Станковић каже за Нова.рс да је поносна на децу и њихов успех. Ако оду на Флориду, то ће им бити чак пето учешће на светском такмичењу.

„2019. године били смо у Хјустону у Америци, а пре тога смо били у Данској. У доба короне такмичење је било организовано у Аустралији онлајн, тако да нисмо путовали. Прошле године били смо у Мароку и ево сада се спремамо за Флориду. Наша деца су златна деца. Учествују ученици седмог и осмог разреда и прве и друге године, пошто у нашој гимназији имамо одељења ученика обдарених за математику – седмаке и осмаке. У овогодишњој екипи је петоро седмака, два ученика прве године и три ученика друге године“, истиче наставница.

Поред ње, у менторству учествује и наставница информатике.

Такмичење се, према њеним речима, састоји из четири целине.

„Један део је прављење робота од лего делова, а ђаци треба за два ипо минута да освоје што више поена на подлози која се добија. У другом делу такмичења оцењује се како је робот дизајниран, у трећем се посматра како они функционишу као тим, како међусобно сарађују и како сарађују са осталим екипама, док четврти део такмичења чини пројекат. Сваке године је тема другачија, а ове године гласи: ‘Како своје хобије кроз уметност и технологију приближити што већем броју људи’. Циљ је да се направи неки иновативан пројекат, нешто ново и другачије. Наши ‘Мускетари’ направили су подлогу за учење основних корака ‘Моравца’, зато што четворо од њих десеторо тренира фолклор, па су хтели да своју љубав прошире на остале, а традицију да сачувају“, објашњава она.

Скупштина града Крагујевца помогла је да ова фантастична екипа оде у Словенију, а како каже наставница, постоје обећања да ће и сада, у зависности од буџета, помоћи одређеним делом.

Сума је велика – чак три и по милиона динара односно 3.568.718,05 динара.

„Такмичење траје четири дана, написали смо да тражимо 3.500.000 динара, мада нам цена зависи од цене авионских карата, све остало су нам фиксни трошкови. Свакако, све је приказано транспарентно и тако ће и бити док траје акција“

Због тога су одлучили да помоћ потраже и од грађана Србије.

„Покренули смо донације 1. априла и до сада је сакупљено скоро шестина своте. Имамо обећања и од неких фирми, тако да видећемо. Требало би до 5. маја да уплатимо котизацију, то је неки временски оквир. С друге стране, не можемо да уплаћујемо ако није извесно да ћемо ићи, јер не постоји варијанта да повратимо натраг средства. Верујемо да ћемо успети јер у другачије не желимо да мислимо“, истиче она.

Иначе, водећи оператор кабловске, сателитске и интернет телевизије СББ компанија донирала је значајна новчана средства „Лего Мускетарима“, а ако и ви то желите, то можете урадити ОВДЕ.

Đaci iz Kragujevačke gimnazije, osvojili prvo mesto na robotičkom takmičenju u Slovenij Foto:Privatna arhiva

Сања Радовановић   НОва

Можда ти се свиди

Оставите коментар