Почетна » Грунер у Власотинцу отпушта још 70 радника: На годишњи одмор већ послато 50, речено им да се не враћају на посао

Грунер у Власотинцу отпушта још 70 радника: На годишњи одмор већ послато 50, речено им да се не враћају на посао

од Други Пишу
0 коментар

Фабрика за производњу релеја за струјомере, пластичних и металних делова за аутомобилску индустрију „Грунер“ из Власотинца отпустиће још око 70 радника, после споразумног раскида радног односа пре два месеца са око 30 запослених, потврђено је из ове немачке компаније.

„Менаџмент компаније је до маја покушавао да се извуче из економске кризе која је задесила све компаније и да сачува све своје запослене. Међутим, због недостатка тражње и смањене производње дошло је до потребе да се смањи одрежени број радника због недостатка посла“, навели су из менаџмента Грунера.

Запослени тврде да је већ 50 радника послато на годишње одморе и да им је речено да се више не враћају, а међу њима су и пословође и мајстори.

Из „Грунера“ је наведено да је компанија у складу са законом донела Предлог програма за решавање вишка запослених, те да је по закону спровела и евалуацију запослених.

Како је прецизирано, утврдили су листу запослених који представљају вишак, а све уз сарадњу Националне службе за запошљавање која је пратила цео поступак.

„Свим запосленима у складу са Законом биће исплаћена отпремнина, запосленима који нису искористили годишњи одмор биће омогућено да исти искористе или ће им се исплатити накнада штете за неискоришћени годишњи одмор. Биће им исплаћене и све друге накнаде и заостала примања која им припадају по основу радног односа, а имају и могућност да се јаве за остваривање својих права код Националне службе за запошљавање“, објавио је „Грунер“.

Надају се, истакнуто је, да ће у овој ситуацији и медији имати разумевања, да не врше додатни притисак, како за запослене, тако и за послодавца, „јер овакве одлуке спадају у најтеже за доношење“.

Неки од запослених су казали да списак за одлазак из фирме још није објављен, нагласивши да је неизвесност најгора и да сви живе у страху од отказа јер у Власотинцу не постоји друга фирма где могу да се запосле.

Компанија „Грунер“ у Власотинцу послује од 2007. године. У октобру 2022. године председник Србије Александар Вучић отворио је четврти погон и тада најавио да ће посао добити још 200 радника, а власници да ће наставити проширење инвестиција.

Fabrika Gruner Foto:Predsedništo Srbije/Dimitrije Goll

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар