Почетна » Почеле припреме за рушење зграде Поште у Савској

Почеле припреме за рушење зграде Поште у Савској

од Други Пишу
0 коментар

Почеле су припреме за рушење зграде Поште у Савској улици, на чијем ће месту компанија „Београд на води“ изградити културни центар, чија ће фасада бити израђена по угледу на предратну зграду Поште.

На Пошти у Савској, објекту који годинама изазива полемике у јавности, и када је реч о будућем изгледи и што се тиче будуће намене, почело је уклањање столарије и делова унутрашњости објекта, пише портал еКапија.

То је, како подсећа овај портал, увод у предстојеће рушење зграде подигнуте двадесетиих година прошлог века, а у садашњем облику реконструисане после Другог светског рата.

Препрека за рушење зграде изграђене првобитно по пројекту архитекте Момира Коруновића, а после рата обновљене по замисли архитекте Павла Крата нема јер овај објекат не ужива било коју врсту културне заштите.

Рушење ове зграде и градњу Културног центра на њеном месту (као и градњу Кампуса образовних установа – основне школе и депаданса предшколске установе у непосредној близини) предвидео је урбанистички пројекат за који је београдски Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове недавно огласио јавну презентацију.

Овим идејним решењем, предвиђено је уклањање постојећег објекта и изградња новог са идејом да се у потпуности будућа зграда, пре свега када је реч о спољном изгледу, обликује према изворном пројекту архитекте Момира Коруновића – са посебним освртом на оригиналну пластику и орнаментику са оригиналног објекта. Унутрашњи простор ће, са друге стране, бити прилагођен новој намени.

У будућем објекту требало би да се налазе дечји музеј, галерија, уметничке радионице, школе културно-уметничких дисциплина, књижаре…

Носилац израде пројекта је, подсетимо, предузеће Машинопројект копринг а.д. из Београда, а захтев за потврђивање Урбанистичког пројекта је поднело предузеће Белграде wатерфронт д.о.о, које је финансијер радова, у име формалног инвеститора Града Београда.

N1/arhiva

еКапија/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар