Почетна » Активисти не дају Власину: Забрањена изградња МХЕ

Активисти не дају Власину: Забрањена изградња МХЕ

од admin
0 коментар

 

У отвореном писму које је та група грађана упутила одборницима упозорено је на то да је на територији општине Власотинце тренутно активно пет деривационих МХЕ, које имају девастирајући утицај на животну средину, а по грађане и лошу економску страну. Они сматрају и да њихова изградња иде у прилог само инвеститорима и власницима. Зато доношење одлуке о забрани из ове групе виде као победу.

Ипак, не престају да буду на опрезу.

“После усвајања Просторног плана Републике Србије 2021.-2035., а затим и Просторним планом општине и та ставка ће бити избачена или адекватније формулисана. Наравно да ћемо до тада изнети своје предлоге и захтеве по питању прибранских МХЕ. Као и до сада, удружење ће помно пратити активности локалне самоуправе и неће дозволити било какву врсту злоупотреба изгласане одлуке”, каже за Нова.рс активиста Петар Илић.

Иначе, у допису који је претходио одлуци о забрани даље изградње мини хидроелектрана, активисти су указали и на апсурд према којем грађани, заправо, својим новцем плаћају уништавање река.

“Наплата по новим ценама пристигла нам је већ на јануарским рачунима. Тако је! Ми и буквално финансирамо уништавање сопствених река, тако што нашим новцем плаћамо њене “убице”! Пример: Према извештају ЕПС-а, фирми Ецо Енерго Гроуп, у чијем се власништву налази осам МХЕ у сливу Власине, држава је за откуп струје коју су ове мини хидроелектране произвеле на НАШИМ општинским рекама током 2020. године, платила 1,52 милиона евра. Ако је за ‘утеху’, то је приближно 400.000 евра мање, колико је фирма у власништву Николе Петровића добила у односу на претходну годину, јер како се у извештају наводи, “за време ванредног стања повлашћеним прозвођачима електричне енергије није исплаћивана пуна цена”, пише у допису који је претходио коначној победи.

Епилог

Директор локланог Водовода Звонко Илић рекао је у свом излагању да “ужој зони санитарне заштите, а то је комплетно слив реке Власине, не могу да се граде никакви објекти осим за водоснадбевање”.

“Ниједан објекат не може да се изгради у кориту реке осим објекта водоснадбевања, а мини – хидроелектране то нису. Интерес Општине Власотинце је да на постојећој брани изградимо приградску електрану да би смањили потрошњу струје. Изграђено је не 5, него преко 15 МХЕ. Жалосно је што на Бистричкој реци постоје три МХЕ које су изграђене мислим 2012. године, а Бистричка река је идејним решењем из 1987. била планирана за водоснадбевање општине Власотинце, та река више не постоји”, поручио је Илић, а преносе локални медији.

Ипак, ова одлука усвојена је, како пише у допису Групе грађана “Битка за Власину”, са закашњењем од 10 година. Они инсистирају да се по хитном поступку измени Просторни план општине, а на основу кога би се трајно забранила изградња МХЕ. Заправо, тек изменом Просторног плана ће и коначно бити забрањена градња. Активисти скрећу пажњу и на то да се овом одлуком забрањује градња деривационих МХЕ, а остављена је могућност изградње прибранских хидроелектрана.

Битно је истаћи да активистима из Групе “Битка за Власину” није било дозвољено да се обрате одборницима, иако је забрана изградње мини хидроелктрана била иуправо њихова иницијатива.

“Безобразлук! Лицемерно и бахато. Вероватно су се уплашили наше реакције на њихове покушаје да по принципу “може нам се”, све заслуге за изгласавање Одлуке о забрани МХЕ, припишу себи! Тако плагијаторски својствено овој коалицији на власти у Србији”, примећује наш саговорник Петар Илић.

Победа слична овој у Власотинцу, извојевана је и у Пироту. Крајем септембра, гласовима свих присутних одборника, како власти, тако и опозиције, на данашњој седници Скупштине Града Пирота усвојена је одлука о брисању свих локација за МХЕ из Просторног плана Града, који се почео да се израђује.

Бојана Миловановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар