Почетна » ГДЕ СЕ НАЛАЗИ МАГИП У ГРОЦКОЈ Адреса као „синдикат смрти Камора“

ГДЕ СЕ НАЛАЗИ МАГИП У ГРОЦКОЈ Адреса као „синдикат смрти Камора“

од admin
0 коментар

Градска Општина Гроцка и италијанска компанија „Магип“ потписале су 30.07.2015 године уговор о јавно-приватном партнерству који предвиђа да та фирма инвестира око 10 милиона евра за решавање проблема комуналног отпада у тој општини.

Јавни уговор о поверавању комуналних делатности, сакупљању, транспорту и одлагању комуналног отпада, производњи и дистрибуцији топлотне енергије потписали су директор компаније „Магип“ Ђамарино Луиђи и председник општине Гроцка Стефан Дилберовић.

Како је у изјави медијима објаснио Дилберовић на тендеру је највећу понуду дала италијанска компанија „Магип“ која је за инвестирање понудила око десет милиона евра.

Чудни путеви МАГИПА

Магип д.о.о је основан, према подацима из АПР-а 7. Маја 2015. године, непосредно пред отварање тендера за јавно-приватно партнерство. Пре тога, у фебруару исте године, делегација СГО Гроцка је посетила Италију. Осим података да је фирма регистрована на адресу Вучка Милићевића број 5. у Гроцкој, тачније на трећем спрату у стану број 11, других података ова фирма нема. Број телефона није унет, немају Управни, као и Надзорни одбор, ништа осим оснивачког капитала.

А ако кренете по датој адреси да тражите ову фирму, тешко да ћете је пронаћи. Наиме, наша редакција се данас запутила да пронађе адресу Магипа, фирме која је добила посао око комуналних услуга у Гроцкој у наредних 25. година. Укључили смо ГПС уређај, укуцали дату руту и кренули.

ГПС уређај нас је одвео до зграда код супермаркета ИДЕА у Гроцкој. Зграда СГО Гроцка се налази десетак метара ваздушном линијом одатле. Изашли смо из аута и кренули да тражимо број 5 у Вучка Милићевића. Нажалост и после сат времена тражења ту адресу нисмо пронашли као ни фирму МАГИП д.о.о.

Према ознакама бројева, зграда од супермаркета „АМАН“ па крајње до супермаркета “ ИДЕА“ има ознаку броја 1. Бројеве 3 и 5 нисмо пронашли, већ се први број, одмах до ИДЕА супермаркета наставља са бројем 7а (ГПС показивао да је у близини број 5). Обишли смо све зграде до ГСП станице на почетку ВУчка Милићевића, међутим број 5 нисмо пронашли. Зграде код те аутобуске станице су имале ознаку броја 9А. Десна страна улице је била конфигурисана редно са парним бројевима. Тачно су се низали бројеви 2, 4, 6…. док је лева страна тотално нејасна.

С обзиром да нисмо пронашли број 5, ушли смо у готово сваки локал у наведеној рути. Међутим, ни ту нико није могао да нам објасни где је фамозни број 5. Сви власници или радници локала су питали коју фирму тражимо, јер можда знају по њој где је тај број. Када смо им рекли да тражимо фирму МАГИП, која је нова фирма за комуналне услуге у Гроцкој, збуњено су нас гледали. За ту фирму аспсолутно нико никада није чуо.

Исцрпљујући већ све идеје, одлучило смо да укуцамо и у гуглу Вучка Милићевића 5 Гроцка. Једино на шта смо наишли је супермаркет ИДЕА, са бројем 1 али и банкомат Комерцијалне банке, којем је у кеш меморији остало да је регистрован на броју 3. у тој улици. Отприлике нас је и ГПС уређај ту наводио. Пробали смо да погледамо улаз одмах на којем је тај банкомат био регистрован, али на њему је јасно стајала ознака 7А. На интерфонима такође није било трага о фирми Магип.

Покушали смо у оближњој пошти да пронађемо и поштара који ради тај реон у нади да ће нам помоћи да пронађемо  број 5, међутим поштар је био на терену. Након тога смо одустали од тражења броја 5.

У Напуљу посао са смећем води мафија

При доласку у редакцију, почели смо да претресамо документацију Магипа, барем ону што су предали АПР-у. Једини нови траг који смо пронашли је предата документација, на којој се види печат друштва из Италије са ознакама МАГИП С.Р.Л италијанско града Наполија.

Интернет адресу са овим ознакама нисмо пронашли, али смо пронашли један интересантан податак. Наиме, пре 4- 5 године Напуљ је потонуо у ђубре.

Кроз зимску измаглицу пробија се отровни дим спаљеног ђубрета који се диже са хрпа распорених врећа расутих по улицама – докле год се поглед пружа – а из тмине израњају редови оклопљених припадника специјалних полицијских снага и палицама замахују према гневним демонстрантима. Сцена више подсећа на научнофантастичну филмску верзију краја цивилизације него на свакодневицу Напуља, трећег по величини италијанског града, престонице регије Кампаније. У овом лепом приморском делу Италије већ десети дан, наиме, траје „рат отпадом“, чији корени сежу 14 година уназад (кад је први пут постало очигледно да су локалне депоније препуне), а разрешење је „орочено“ до истека наредна четири месеца, тако је започињала репортажа дописника Политике из овог Италијанског града.

ФОТО: Бета

На питање, зашто су напуљске власти доуволиле да се толико смећа нагомилава, дописник Политике написао је следеће:

Одговор је типично напуљски: као и у другим финансијски уносним секторима, тако и у „сметларским пословима“ овде главну реч води локална мафија, Камора. А они који не поштују закон, наравно, не воде много рачуна ни о интересима грађана. Тако се догодило да су, око Нове године, гомиле црних врећа из домаћинстава, заједно са другим врстама комуналног и индустријског отпада, уместо на депонијама – затвореним јер су се препуниле – завршиле у предграђу Напуља и на њивама Кампаније.

Ко су Camorra (Камора)

Као конкурент сицилијанској, чувеној „Коза Ностри“  увек је деловала „Камора“, наполитанска верзија мафије. Реченица која у најкраћем описује ову криминалну организацију гласи: „види Напуљ и умри“. Са пипцима у свим делатностима она је карактеристична по језивим и театралним убиствима на различитим и неуобичајеним местима (купац у пицерији убијен и остављен са главом заривеном у топлу пицу, упуцавање жене у лице која је затим стрпана у гепек аутомобила и запаљена).

За разлику од пре више од 20 година, данас је италијанска мафија софистициранија и делује из сенке. „Босови“ овако нису изгубили моћ, напротив, она је сада много опаснија.

 

За редакцију Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар