Почетна » КАЛУЂЕРИЦА: Парастос погинулим Србима цапрашких села на Банији

КАЛУЂЕРИЦА: Парастос погинулим Србима цапрашких села на Банији

од admin
0 коментар

Сиску и околним местима, у лето и јесен 1991. године, ликвидирано је најмање 118 лица српске националности, од чега 97 цивила, међу којима 11 жена, саопштава Документационо информативни центар Веритас и напомиње да се један од најтежих злочина над Србима на подручју ове општине десио 22. августа 1991.

Тим поводом,  Удружење „Координација удружења избеглих и расељених у Републици Србији“; „Удружење избеглих расељених и досељених Завичај Београд“  и „Удружење бораца из Републике Српске Крајине у Србији“ у Београду ,20.08.2017. године у Калуђерици у Храму Св. Јоакима и Ане одржали су парастос убијеним цивилима Цапрашких села на Банији.

-Ово је један од најтежих злочина над Србима на подручју општине Сисак а десио се 22. августа 1991. године у раним јутарњим часовима када су припадници хрватског МУП-а и Зенги, ничим изазвани, у транспортерима са ознакама ЈНА „протутњали“ кроз српска села Блињски Кут, Кињачка, Брђане, Чакале, Блињска Греда, Бестрма,Касун и Трњани, пуцајући на све што се мицало. Мештани тих села су излазили и позрављали јер их је заварала униформа коју су зликовци носили јер је она препознавана као униформа војске која за њих значи сигурност и опстанак у њиховим кућама, саопштили су из ових организација.

Породице  још не губе наду да ће правда за убиство  његових  Цапражана барем делимично бити задовољена макар и са 24 године закашњења.

Парастос је уз благослов Његове Светости Патријарха српског г- Иринеја обавио Високопречасни протојереј-ставрофор Драган Станишић архијерејски намесник врачарско-грочански уз садејство свештенства Храма св Јоакима и Ане

Поред  парастоса страдалим српским цивилима Цапрашких села положени су венци на  спомен плочу и представљене активност у даљој реализацији пројеката будућег меморијалног спомен парка  посвећеног погинулим цивилима Цапрашких села и свим српским жртвама са Баније страдалим у ратовима од 1914-2000 године и свим српским патриотима погинулим у отадзбинским ратовима. који ће бити уређен у оквиру постојећег спомен обележја погинулим борцима Црвене армије,који су погинули приликом ослобађања Београда у Другом светском рату.

Венце су положили:

Градска општина Гроцка, Удружење „Завичај“, Координације удружења избеглих и расељених у Републици Србији, делегације СПС-а из Гроцке,  делегација СУБНОР-а из Гроцке као и Удружење „Наш Болеч“.

ЕЖИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар