Почетна » Милан Јовановић: Очекујем да апелација потврди првостепену пресуду. Поништавање пресуде нацртало би мете свим новинарима у Србији

Милан Јовановић: Очекујем да апелација потврди првостепену пресуду. Поништавање пресуде нацртало би мете свим новинарима у Србији

од admin
0 коментар

 Новинар локалног портала Жиг инфо Милан Јовановић, чија је кућа у ноћи 12. децембра 2018. године спаљена „Молотовљевим коктелом“, каже за Цензоловку да од Апелационог суда очекује да потврди првостепену пресуду којом су Драгољуб Симоновић, бивши председник Општине Гроцка и функционер владајуће Српске напредне стране, као и Владимир Михаиловић и Александар Маринковић, које је он за овај злочин ангажовао, осуђени на казну затвора од укупно 12 година и шест месеци.

Јовановић: Не бих да овај поступак доживи неизвесност као у случају Ћурувије

„Правда је спора, али не знам да ли ће бити и достижна. Надам се да ће Апелациони суд потврдити првостепену пресуду која је донета 23. фебруара ове године. Не бих желео да овај судски поступак доживи дугогодишњу неизвесност, као што је то случај са убиством Славка Ћурувије“, каже Милан Јовановић за Цензоловку поводом вести да је за 14. октобар заказана седница Апелационог суда на којој ће се разматрати жалбе тужиоца и одбране.

У првостепеној пресуди, донетој пре седам месеци, судија Славко Жугић је пресудио да је 12. децембра 2018. године Драгољуб Симоновић наредио напад на Милана Јовановића због текстова о корупцији у Гроцкој. У пресуди се каже да је „формиран подстрекачки ланац извршилаца овог кривичног дела, у којем су сви били свесни да њихово деловање може довести до највеће трагедије и смртног исхода“.

„Не знам да ли ће се у Апелационом суду наћи неки судија који ће да оповргне и дискредитује знање полиције, али и судијску вештину и углед часног и поштеног судије Славка Жугића и јавног тужиоца Предрага Миловановића. Надам се да до тога неће доћи, јер би у том случају наш правосудни систем био на самом дну, а са поништавањем пресуде биле би нацртане мете свим новинарима у Србији. Надам се да у Апелационом суду седе часне и поштене судије које неће да дискредитују судијску функцију својих колега и јавно признају да су адвокати вештији и бољи правници него судије. Није далеко дан кад ћемо то сазнати“, упозорава Милан Јовановић.

Првостепено суђење је успешно завршено упркос опструкцијама оптужених и одбране, али је ипак дошло до контроверзи које су довеле у сумњу читав процес, посебно после одлуке републичке јавне тужитељке Загорке Доловац да спречи поступајућег заменика тужиоца у овом предмету Предрага Миловановића да заступа предмет пред Апелационим судом у Београду.

Једва преживели

Милан Јовановић је већ загазио у осму деценију живота и здравље му је тешко нарушено након што је преживео паљење куће, као и његова супруга Јела Дељанин, која се, такође, до данас није опоравила од те трауме. Милан је, у ствари, преживео захваљујући Јели, пошто је спавао под лековима и дим који се раширио кућом га је омамио. Она га је пробудила и полусвесног извела напоље.

Захваљујући донацијама новинара и грађана, Милан је успео да већим делом обнови своју кућу, али је још далеко од тога да су сви радови на њој завршени. Упркос обећањима премијерке Ане Брнабић, он није добио никакву помоћ државе. Напротив, држава му је тражила да плати порез и у време док у кући, после пожара, није могао да живи.

Тек кад пресуда постане правоснажна, Милан и Јела Дељанин моћи ће да очекују материјалну накнаду за уништено.

Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар