Почетна » Извукли 621 парцелу и 25 милиона евра из ПКБ и гасе фирму после 50 дана: Коме иде имовина?

Извукли 621 парцелу и 25 милиона евра из ПКБ и гасе фирму после 50 дана: Коме иде имовина?

од Други Пишу
0 коментар

Држава је ново предузеће за продају некретнина „Агроиндустријска корпорација – некретнине“ основала 2. априла, пребацивши на њега имовину некадашње ПКБ Корпорације: 621 парцелу и још три милијарде динара (око 25 милиона евра) са рачуна. Након само 50 дана постојања, покренуто је гашење фирме кроз ликвидацију, а закон каже да све што у овом процесу не оде на намирење дугова – иде оснивачу. У овом случају – Републици Србији.

Агроиндустријска корпорација – некретнине д.о.о. основана је само 50 дана пре отварања поступка ликвидације, објавио је Н1.

Ово предузеће регистровано за продају некретнина настало је издвајањем из некадашње ПКБ Корпорације (садашње Агроиндустријске корпорације) и на њега је пребачена имовина ПКБ-а вредна 4,9 милијарди динара. Реч је о три милијарде динара новчаних средстава која се налазе на рачуну фирме и 1,8 милијарди динара вредном земљишту – 621 парцели градског грађевинског, пољопривредног, шумског земљишта некадашње ПКБ Корпорације.

У Одлуци о покретању поступка ликвидације, донетој по основу Закључка Владе Србије 119-2598/2024, објављен је и позив повериоцима да пријаве потраживања, као и дужницима да намире дугове.

„Позивају се повериоци да своја потраживања пријаве најкасније у року од 120 дана од дана објављивања овог огласа на интернет страни Агенције за привредне регистре. Упозоравају се повериоци да ће њихово потраживање бити преклудирано (искључено заувек) уколико га не пријаве у наведеном року“, стоји у објави на сајту АПР.

Да ли је новооснована Агроиндустријска корпорација – некретнине за 50 дана пословања продала неку од 621 парцеле није познато. Продате или не, све од имовине, било да је земљиште, новац и др. што преостане после намирења евентуалних поверилаца – одлази оснивачу, у овом случају – Републици Србији.

Адвокат Светлана М. Јовић за портал Н1 објашњава да имовина друштва у ликвидацији, која преостане после измирења свих обавеза привредног друштва, представља такозвани ликвидациони остатак.

„Ликвидациони остатак се расподељује члановима друштва у складу са одлуком о расподели ликвидационог остатка друштва. Ако оснивачким актом, односно статутом или једногласном одлуком ортака, комплементара, односно скупштине није другачије одређено, расподела се врши на следећи начин: ортацима, комплементарима и командиторима и члановима друштва с ограниченом одговорношћу сразмерно њиховим уделима у друштву. А, код акционарских друштава – акционарима са преференцијалним акцијама који имају право приоритета у односу на ликвидациони остатак, а након њихове исплате акционарима са обичним акцијама сразмерно учешћу њихових акција у укупном броју обичних акција у друштву“, наводи Светлана М. Јовић.

Приватизација ПКБ, па промена имена
Подсетимо, ПКБ корпорација Београд је ново име – Агроиндустријска корпорација или скраћено АИК – добила у априлу 2021. године две и по године након што је у поступку приватизације Ал Дахри продато 16.785 хектара на општинама Палилула, Сурчин и Зрењанин, као и грађевински објекти за укупно 98 милиона евра.

Цео уговор био је вредан 104,7 милиона евра и обухватао је и продају опреме, залихе резервних делова, али и удела у одређеним повезаним предузећима.

Уз промену назива фирме, у АПР је уписана још једна – претежна делатност више није била „узгој музних крава“, већ „гајење жита (осим пиринча), легуминоза и уљарица“.

Свим огранцима тада су такође промењена имена и сви су добили префикс АИК уместо ПКБ.

Остатак земљишта остао је на матичном предузећу – ПКБ Београд.

У регистар АПР је 13. марта 2024. уписана одлука о смањењу капитала АИК, која се управо односи на оснивање новог предузећа. Тим Нацртом уговора-плана поделе о статусној промени, предвиђено је да управо 621 катастарска парцела буде пренета на ново предузеће настало издвајањем из постојеће Агроиндустријске корпорације Падинска Скела (тј. ПКБ).

Шта је све пренето на ново предузеће
Нацртом уговора-плана поделе о статусној промени из децембра 2023. предвиђено је и која се све имовина некадашњег ПКБ пребацује на ново предузеће.

Њиме се наводи да је укупна вредност имовине која се из некадашњег ПКБ преноси у ново предузеће 4,9 милијарди динара.

Од тог износа, вредност земљишта је 1,88 милијарди динара.

Објекти су вредни 4,8 милиона динара, а новчана средства на рачуну су чак три милијарде динара, што је око 25 милиона евра.

У овом плану налази се и детаљан списак непокретности које су пренете на ново предузеће.

Углавном је реч о земљишту.

Земљиште некадашњег ПКБ које је пренето на нову фирму налазило се у катастарским општинама Падинска скела, Сурчин, Бољевци, Чента, Овча, Крњача, Ковилово, Бесни Фок, Комарева хумка…

На списку има грађевинског земљишта, градског грађевинског земљишта, шума, пољопривредног земљишта, земљишта категоризованог као „остало земљиште“, затим као „одбрамбена шума уз насип“. Ту су и парцеле на којима су мочваре, канали, воћњаци, пашњаци… укупно 621 катастарска парцела.

На списку су били и објекти – зграде…

Foto: N1

Н1/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар