Почетна » Колико кошта ускршња трпеза: Празнични ручак ове године и до 7.000 динара, а ко воли печење, нека спреми још више

Колико кошта ускршња трпеза: Празнични ручак ове године и до 7.000 динара, а ко воли печење, нека спреми још више

од Други Пишу
0 коментар

Ближи се Ускрс, најрадоснији хришћански празник, а они који га прослављају најчешће га проводе у кругу породице, уз традиционалну ускршњу трпезу. Иако провођење времена с најближима, уз омиљену храну, за велики број грађана Србије представља важну и лепу традицију, чињеница је да је традиционални ручак велико финансијско оптерећење, с обзиром на то колико су високе цене у маркетима. Тако је за ускршњи ручак ове године потребно издвојити и до 15.000 динара.

Проверили смо колико ће новца ове године морати да издвоје домаћини и домаћице који одлуче да припреме традиционалну празничну трпезу, а у нашу рачуницу уврстили смо просечне цене за супу, предјело, месо, кромпир, салату, хлеб и десерт, као и јаја која се фарбају на Велики петак, али свакако представљају значајну ставку у празничном буџету.

Такође, проверили смо и цене прасећег и јагњећег печења, будући да се многи грађани одлучују за ову опцију.

За домаћу супу 410 динара
Они који желе да за празничну трпезу спреме домаћу пилећу супу, за њену припрему треба да купе пилеће груди, резанце, црни лук и шаргарепу, док зачине по сопственом укусу свако домаћинство вероватно већ има. За пола килограма пилећих груди потребно је, у просеку, 250 динара, за кесу резанаца око 100 динара, а за по 300 грама лука и шаргарепе по око 30 динара.

Према томе, за супу је потребно 410 динара.

Тањир предјела скупљи од 1.500 динара
Незаобилазна ставка на мрсној празничној трпези свакако је предјело, а на тањир смо овога пута ставили печеницу, кулен и качкаваљ. За све три ставке смо рачунали количину од 300 грама.

Тако ће они који ће на ускршњој трпези имати предјело, печеницу платити 480 динара, кулен око 690, а качкаваљ или неки други тврди сир 540. Дакле, овакав тањир предјела коштаће 1.710 динара.

Главно јело, прилог и хлеб – скоро 3.000
За оне који се одлуче да спремају месо код куће, проверили смо цене свињског бута.

Уколико неко за празнични купи три килограма овог меса, то ће га коштати око 2.400 динара. Што се тиче кромпира, килограм овог поврћа кошта око 100 динара, а ми смо у нашу рачуницу уврстили два килограма. Према томе, за главно јело и прилог потребно је издвојити 2.600 динара.

Два бела резана хлеба, која дуже остају свежа, грађани ће платити око 170 динара.

Килограм печења и до 3.500
С обзиром на то да постоје и грађани који бирају да на празничној трпези послуже печење, проверили смо и цене прасетине и јагњетине. Како се види у понудама печењара, килограм прасећег печења у Београду кошта од 2.500 до 3.000 динара. То значи да ће они који желе прасетину на свом столу за Ускрс морати да издвоје од 7.500 до 9.000 динара, уколико купе три килограма меса. Јагњетина у просеку кошта 3.500 динара по килограму, па три килограма овог печења кошта чак 10.500 динара.

Пред Ускрс, јаја снижена
За фарбање смо урачунали 30 јаја, редовна цена за ово, веће паковање је 620 динара.

Међутим, неколико дана пред ускршње празнике су јаја често на акцији, па потрошачи могу да уштеде неки динар. Такође, фарба за јаја биће трошак од неколико десетина динара.

Руска салата скоро 1.000 динара
За припрему вероватно најпопуларније празничне салате међу грађанима Србије, најлакше је користити мешавину за руску салату. Кеса ове мешавине од 700 грама у већини продавница кошта око 300 динара. За припрему ове салате потребно је и око 200 грама шунке, што је трошак од још око 170 динара. Такође, потребно је и неколико корнишона, а најмања тегла од 300 грама кошта у просеку 300 динара. Потребно је и 300 грама мајонеза, што значи трошак од још око 180 динара.

 

У ову руску салату ставили смо и два кувана јаја, што значи још барем 40 динара. Дакле, за припрему руске салате грађани ће потрошити око 990 динара.

Паковање колача скоро 700 динара
Незаобилазна ставка на празничној трпези је и десерт, а у нашу “корпу” ставили смо ситне колаче.

Једно паковање, у ком има 500 грама колача, кошта око 680 динара.

Празнична трпеза и до 15.300 динара
Према нашој рачуници, они који се одлуче за варијанту спремања меса код куће, укупно ће за ускршњи ручак издвојити 7.180 динара. Они који се одлуче за прасеће печење, даће најмање 12.280, док ће љубитељи јагњетине платити и до 15.300 динара.

Foto: Shutterstock

Дуња Марић   Нова

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар