Почетна » Компанија Еуро литијум обуставила геолошка истраживања код Ваљева после протеста мештана

Компанија Еуро литијум обуставила геолошка истраживања код Ваљева после протеста мештана

од Други Пишу
0 коментар

Канадска компанија Еуро литијум Балкан (Еуро Литхиум Балкан) саопштила је да је, услед протеста грађана и еколошких активиста у селу Луковац код Ваљева, данас обуставила геолошка истраживања литијума на том подручју.

Из те компаније су навели да су истраживања на простору Ваљево север започели 26. априла на основу „важећег Решења о одобрењу за истраживање“ као и да су истражне радње изводили „у смислу динамике и технички, према Пројекту који је одобрен од стране Министарства рударства и енергетике“.

„С обзиром на то да су за нас највреднији и да највише поштујемо здравље и интегритет наших запослених, подизвођача и припадника локалне заједнице, а да су претходних дана организоване мање група грађана долазиле у контакт са запосленима на терену, како бисмо избегли сваку, макар и најмању нелагодну ситуацију, одлучили смо да 28. априла истражне радње обуставимо“, пише у саопштењу.

Оценили су да је незнање „највећи непријатељ и највећа препрека, у разумевању начина и методологије у целом процесу истражних радњи“.

„На овај начин деградирана је читава једна струка, рударства и геологије, која је допринела развоју цивилизације и која се као и све области друштва значајно унапређује из дана у дан“, навели су из компаније.

Додали су да у тиму те компаније раде искусни, врсни професионалци, као и у тимовима њених подизвођача.

„Како је наш основни приоритет да сачувамо безбедност запослених и представника локалне заједнице, поготово у тренутку када је свако геолошко истраживање мета напада различитих невладиних организација од којих су многе протагонисти на политичкој сцени Србије или то тек желе да постану, одлучили смо да наше истражне радње за сада обуставимо, иако на то имамо сва законска права и располажемо свом потребном документацијом“, истиче се у саопштењу Еуро литијума.

Компанија је навела да све делатности на терену „врши потпуно одговорно, поштујући мере безбедности и заштите на раду и највише еколошке стандарде, складу са одговарајућим прописима, као и позитивном праксом геолошких истраживања“.

Неколико десетина мештана Луковца и еколошких активиста блокирало је данас пут Ваљево-Лајковац у знак протеста због активности компаније Еуро литијум Балкан.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар