Почетна » Кренула наплата улазница у Храму Светог Саве, неки људи почели да се буне

Кренула наплата улазница у Храму Светог Саве, неки људи почели да се буне

од Други Пишу
0 коментар

Храм Светог Саве једна је од незаобилазаних дестинација за већину туриста који посете Београд. Како цркве говоре о историји и култури једног народа, неретко осим верника, у њима можемо срести и знатижељне путнике. Према обавештењу које је постављено на сајту Храма Светог Саве, од 1. октобра управо за организоване групе које долазе са туристичким водичима почиње наплата улаза. Међутим, нису сви одушевљени том идејом.

Да би водичи унутар храма говорили, како о православној веросиповести, тако и о архитектури и мозаику Храма Светог Саве, како стоји назначено на сајту Храма, мораће да плате улаз. Тачније, сами посетиоци би требало унапред да уплате новац, да би ту причу чули унутар Храма, било да ће им говорити њихови водичи, или ће говорити неко од запослених у храму. У супротном, водичи могу причу испричати испред храма, а потом их пустити да сами уђу бесплатно, пише Еуронеwс.

Као организационе проблеме водичи наводе то што се наплата уводи пред крај туристичке сезоне, када су аранжмани одавно распродати без укалкулисаног улаза у Храм, као и то на који начин би се вршила наплата и пребројавање на улазу. Брине их и гужва која ће се створити, јер ће многи због овако регулисане наплате, улазити индивидуално.

„Било где у Европи не постоји разлика између обичног, појединачног туристе и оног који долази са групом. Ако се плаћа, сви плаћају. Не постоји опција да, ако долазите са водичем, организовано, морате да платите, а ако улазите појединачно, не морате да платите“, тврди туристички водич Милица Ленаси.

Иако на сајту Храма стоји обавештење да ће се улаз наплаћивата, и то без истакнуте цене и начина плаћања, ни удружења туристичких водича ни агенције које доводе групе, још нису добиле званичне информације о томе, док је Еуронеwс добио незваничне, али писане одговоре ис Сектора за туризам Храма Светог Саве.

Они наводе да ће цена бити 300 динара по особи и да ће бити иста „без обзира на националност и вероисповест“. Од наплате ће, какао кажу, бити изузета деца, ђаци и студенти из Србије, Црне Горе И Републике Српске, као и све посете државних и црквених школа, универзитета и институција.

Дуња Марић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар