Почетна » Милан Јовановић за Данас поводом пресуде Драгољубу Симоновићу за паљење куће: Ово је само једна добијена битка

Милан Јовановић за Данас поводом пресуде Драгољубу Симоновићу за паљење куће: Ово је само једна добијена битка

од Други Пишу
0 коментар

Ово је само једна добијена битка, а рат за слободу медија још увек није. То је на вама млађима да наставите. Колико сам могао, ја сам дао тој борби, а мислим да сам дао много. Драго ми је да смо бар једну битку добили, каже за Данас Милан Јовановић, новинар портала Жиг инфо, поводом пресуде бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу.

Други основни суд у Београду данас је бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића првостепено осудио на пет година затвора а због изазивања тешког дела против опште сигурности,однбосно због тога што је друге окривљене подстрекивао да запале имовину новинара портала „Жиг инфо“ Милана Јовановића.

Жељко Маторчевић, уредник портала Жиг Инфо, оцењује за Данас да је данашња пресуда је охрабрујућа за све новинаре који свој посао обављају часно и поштено.

– Добро је што је поступајући судија прихватио образложење поступајућег тужиоца, Предрага Миловановић, да је Симоновић функционер и председник општине, те је био дужан да трпи критике, а не да својим утицајем доприноси да се Милан више не бави истраживачким новинарством. Нажалост, има још много нерешених случаја напада на новинаре у Србији а који су неразрешени – истиче Маторчевић.

Он додаје да не треба дозволити да актуелна власт ову пресуду искористи само да би себе промовисала, односно да прикаже како се у Србији решавају напади на новинаре.

– Битно је да ова казна допринесе слободи медија и да се сваки следећи политичар запита да ли ће наудити, по било којој основи, неком новинару. Овом пресудом смо добили само једну битку, али рат за независност медија и спречавање напада на новинаре још увек траје. Не треба да заборавимо ни да је ово данас било 50 рочиште. То је предуго за један процес. Недавно сам био на једном радном састанку, на којем је председавала Маја Север, председница ЕФЈ а. Према њеним речима, она је имала прошле године неки напад. Шест месеци је трајао процес од пријаве до коначне пресуде – указује наш саговорник.

Маторчевић подвлачи да је и Хрватска напреднија од Србије у ефикасности заштите напада на новинаре.

– Нажалост, у Гроцкој се ништа није променило у односу власти према новинарима. Симоновић је осуђен, али се и даље дешавају притисци и забране извештаваја са јавних скупова новинарима наше редакције. На крају, да не идем даље од наше општине у којој радимо и живимо, не могу да се не упитам шта је са нападом на мене. Ја још увек не знам ко ме је пребио. А да су разрешили тај случај, Миланова кућа не би била запаљена.. – поручује Маторчевић.

Симоновићу је ово друга првостепена пресуда, пошто је прву, којом су сви оптужени били осуђени на затворске казне, укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Након укидања првостепене пресуде пре две године услед процесних недостатака, којом су били осуђени на вишегодишње казне затвора овај предмет добио је да суди нови судија, пошто је претходни отишао у пензију.

Бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић тада је осуђен на четири године и три месеца затвора и то због оптужби да је остале оптужене, Александра Маринковића и Владимира Михаиловића, подстрекивао да запале имовину новинара Милана Јовановића.

Симоновић је од почетка процеса категорички негирао оптужбе, док Јовановић тврди да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине. Симоновићев бранилац Виктор Гостиљац је тада тврдио да Симоновић није имао проблем са Јовановићем, него да је новинар прелазио “границе нормалности”.

Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Катарина Живановић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар