Почетна » Не морате да МРЗИТЕ пролеће, ево како да се борите против АЛЕРГИЈА

Не морате да МРЗИТЕ пролеће, ево како да се борите против АЛЕРГИЈА

од admin
0 коментар

Док већина грађана једва чека сунце, оне који се боре са алергијама само киша може да обрадује, јер једино тада могу да дишу без проблема. Полен дрвећа већ је увелико активан и данима уназад бележи концентрације које су преко границе нормале. То све задаје велике муке грађанима који имају алергију.

Преко граничних вредности тренутно имају полен брезе, јасена, врбе, јавора. Највећи од свих алергена тренутно је полен брезе, каже Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине.

– У исто време имамо и полене тополе, храста, тује, чемпреса, па тај микс разних полена додатно погоршава клиничку слику људима који имају проблем са алергијама. Концентрација полена највећа је у преподневним сатима, а опада у поподневним. Још десетак дана биће актуелан полен ових дрвећа, након чега следе полени ораха и липе – објашњава Митровић.

Она каже да је сада право време за све који имају проблема са алергијом да се обрате лекарима. То значи да лекове треба да почну да узимају раније, пре него што се симптоми јаве.

Алергијски ринитис спада у најчешће хроничне болести у свету. Процењује се да 10 до 30 одсто популације пати од ове болести са тенденцијом раста у последњих неколико година. У Европи око 60 одсто људи има алергијски ринитис, а од тога 77 одсто није дијагностиковано. У Србији не постоје тачни подаци, али претпоставља се да је слично као у свету, а можда и горе.

Поленска алергија личи на најобичнију кијавицу, али ако симптоми (запушен нос, цурење носа, кијање) потрају и јављају се увек у истом периоду године или у истоветним околностима, праћени сврабом у носу и очима, некада и сузењем очију, ради се о алергијској кијавици и алергијском коњунктивитису.

Алергије најчешће изазивају полен леске, јове, тополе, врбе, белог јасена и брезе. Оваква реакција организма по правилу није опасна, али је веома непријатна и неповољно утиче на квалитет живота. Алергије су опасне тек ако прерасту у алергијску астму.

Полен дрвета (од фебруара до маја), траве (од маја до јула) и зељастих биљака (од јула до октобра) присутан је више од пола године.

Заштитите се од полена

Када је концентрација полена повећана у ваздуху, лекари не препоручују проветравање просторија. Такође тада веш не би требало да се суши напољу. Потребно је носити наочаре за сунце које смањују контакт алергена с очима. Уколико неко носи контактна сочива, не би било лоше да се мало одмори од њих док траје сезона полена. После сваке шетње треба се пресвући и опрати косу пре спавања, да би се уклонио сав полен који може да се донесе споља. Редовно треба прати руке и не дирати очи кад крену да сврбе. Нос може да се испира физиолошким раствором.

Лечење

Када је концентрација алергена висока, пацијентима се препоручује да узимају лекове који ће смањити или спречити алергијске реакције организма. Лекови не лече саму болест, већ само њене манифестације које настају у контакту са алергеном, тачније, доводе само до побољшања тренутног стања. Лек за потпуно излечење алергије не постоји у класичној медицини.

Соња Тодоровић   Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар