Почетна » Нова.рс: Телеком дао милионе за куповину фирми режимских бизнисмена, сад распродаје антенске стубове

Нова.рс: Телеком дао милионе за куповину фирми режимских бизнисмена, сад распродаје антенске стубове

од Други Пишу
0 коментар

У последњих пет година Телеком Србија је издвојио више од 200 милиона евра за куповину бројних фирми – од “Коперникуса”, кабловске дистрибуције општине Сурчин, Митровићеве фирме “Глобалтел”, а са члановима породице Карић власник је и компаније “Yунет интернатионал”. Многи уговори до данас су остали тајна, али је откривено да је само за куповину Коперникуса, Телеком издвојио 195 милиона евра.

Телеком је претходних година трошио милионе евра на разне инвестиције, а кључни детаљи уговора за јавност су остали тајни. Добар део тих уговора, склапали су са бизнисменима који су блиски режиму Српске напредне странке.

Куповина “Глобалтела” од Жељка Митровића

Један од најсвежијих пословних подухвата Телекома је куповина фирме “Гобалтел” чији су власници Жељко Митровић и фирма “Процесцом” у којој удео има и један од сувласника “Кенткарта”.
Иначе, “Кенткарт” је фирма која је у јавност доспела када је објављен снимак на коме се чује сарадник тадашњег градоначелника Александра Шапића, који овој фирми нуди “намештање тендера”, као замену за рескидање уговора.

Не зна се за колико је Телеком пазарио Митровићев Глобалтел, али је познато да је та фирма, иначе регистрована за рачунарско програмирање, у јуну ове године вредела 1,3 милиона евра.

У тренутку када је Телеком купио Глобалтел дуговања те фирме износила су 96,8 милиона динара, а куповина је подразумевала и преузимање дугова.

За “Коперникус” 195 милиона евра

Своју инвазију на тржиште телевизије Телеком је отпочео 2018. године када је под своје окриље ставио кабловског оператера “Коперникус Тецхнологy”, који је у том тренутку био други по величини у Србији.

И та куповина одвијала се без знања јавности, а главни актери били су Телеком и власник Коперникуса Срђан Миловановић, иначе рођени брат повереника СНС-а за Ниш.

Уговор је потписан у тајности, а тек на инсистирање истраживачих новинара, из Телекома су саопштили да је Коперникус купљен за 1.000 евра по једном претплатнику, што је у коначном цифра од око 195 милиона евра.

Занимљиво је и да је бивши власник Коперникуса Срђан Миловановић, недуго после продаје своје кабловске фирме Телекому, купио телевизије “Прва” и “Б92” од грчке “Антена групе”, за готово истоветан износ који му је искеширао Телеком.

Преузели и Сурчинску кабловску дистрибуцију

Телеком је такође под велом тајне, без тендера и лицитације ове године купио и Кабловску дистрибуцију “Сурчин”.

Уговор никада није објављен и означен је као строго поверљив, а Нова.рс је дошла до сазњања да је Телеком купио КД ”Сурчин” за 550 евра по кориснику.

Према информацијама овог портала у предузећу “Сурчин” било је 1.200 корисника, што значи да је Телеком за куповину овог кабловског оператера дао 660.000 евра без ПДВ-а.

Цена по којој је купљен “Сурчин”, односно 550 евра по кориснику, указује да је Коперникус са ценом од 1.000 евра по кориснику преплаћен скоро двоструко.

Телеком је такође стекао велики удео у власништву фирме за интернет технологије “Yунет интернатионал”, у којој су од раније власнички удео имала и браћа Карић.

Данас је Телеком са 82 одсто удела већински власник, а у овом пословном аранжамну сарађује са породицом Карић која у свом власништву поседује остатак од 18 одсто удела.

Продаје антенске стубове, а дугује за струју и кирију

Телеком није жалио државне паре када је куповао кабловске оператере и друге фирме, па чак и када је права за пренос енглеске Премијер лиге платио 600 милиона евра за шест сезона.

Док је с једне стране водио расипничку пословну политику, с друге је закидао државним предузећима и није на време измиривао своје обавезе према њима.

Тако је дуг према ЕПС-у достигао више од 11 милиона евра, а Пошти, чији радници су штрајковали због бедних зарада, Телеком на име закупа пословног и складишног простора дугује чак 17 милиона евра.

Ових 28 милиона евра за струју и кирију, су дуговања која су у јавност доспела преко званичних извештаја независних ревизора, а питање је колико је још добављача на списку којима Телеком дугује.

Очигледно је да су дугови у овом предузећу чији је већински власник држава дошли до границе издржљивости, а то између осталог потврђује и одлука генералног директора Телекома, Владимира Лучића, да распрода антенске стубове, земљиште на коме се налазе и сву пратећу инфраструктуру.

Апсурдно је то, што су антенски стубови стратешка инфраструктура без које Телеком не може да функционише, па ће по обављеној продаји, за те исте стубове, Телеком морати да плаћа закуп код новог власника.

Foto Nova.rs/Vesna Lalić

нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар