Почетна » Коалиција за слободу медија: “Информер” прекршио Кодекс новинара Србије

Коалиција за слободу медија: “Информер” прекршио Кодекс новинара Србије

од Други Пишу
0 коментар

Коалиција за слободу медија најоштрије осуђује објављивање интервјуа у листу “Информер” са осуђеним серијским силоватељем Игором Милошевићем, који је управо изашао из затвора. Проблем представља начин на који је урађен интервју у којем Милошевић описује како је вршио различита кривична дела , и како се тада осећао.

Коалиција сматра да је у овом тексту прекршен Кодекс новинара Србије јер је давање медијског простора силоватељу на овај начин недопустиво и не постоји никакав јавни интерес који се оваквим приступом може оправдати. Подсећамо на Кодекс новинара у којем стоји да пословни, политички и приватни интереси издавача и власника не смеју да буду изговор или оправдање за кршење Кодекса. Кодекс новинара Србије обавезује на то да се води рачуна о кредибилитету извора, објективности и о далекосежним последицама изговорених и написаних речи. Кодекс новинара, друштвена одговорност и елементарна емпатија налажу да будемо солидарни са жртвама и да штитимо и поштујемо њихова права и достојанство.

 

Новинар никада не сме да злоупотреби емоције других људи, њихово незнање или недовољну способност расуђивања, што је овде случај. Поготово јер извор информација у овом случају очигледно није био свестан моћи медија и последица које његове изјаве могу да имају по људе о којима говори, као и по њега самог. С новинарском професијом неспојива је свесна злоупотреба саговорника, али и непажња чија би могућа последица била злоупотреба саговорника.

 

Коалиција такође сматра да су овим текстом ретрауматизоване жене, пре свега оне које су преживеле његово насиље, али не само оне, већ и све жене које су доживеле неки облик сексуалног насиља.

 

Коалиција указује на шири проблем, а то је да се Милошевић нашао на слободи без адекватног програма ресоцијализације што је довело до страха грађана који објављују слике његовог кретања, а поједини медији преносе, што се коси са Законом о заштити података о личности.

 

Коалиција позива и Министарство културе и информисања у чијој надлежности је спровођење Закона о јавном информисању и медијима да искористи своје надлежности јер је спорним текстом и прекршен члан 79, став 3 поменутог Закона.

 

Овом приликом позивамо све медије да у овом, али и свим другим ситуацијама, поштују Кодекс новинара Србије, али и право на приватност.

 

Коалицију за слободу медија чине Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“ и Славко Ћурувија Фондација.

НУНС

Можда ти се свиди

Оставите коментар