Почетна » Улаз у Храм Светог Саве као и до сада – без плаћања

Улаз у Храм Светог Саве као и до сада – без плаћања

од Други Пишу
0 коментар

Информација о евентуалној наплати улазница нема на сајту, али ни на огласној табли у самом Храму, а посетиоци нису упућени ни у какве најаве о наплаћивању уласка

Улаз у Храм Светог Саве на Врачару је бесплатан за све посетиоце, за вернике, али и за туристе, упркос најавама које су кружиле последњих дана. На улазу у Храм нико не наплаћује никакве улазнице, а верницима и посетиоцима омогућена је уобичајена посета како за верске потребе тако и за туристичке обиласке. Поједини делови и даље су затворени за обилазак јер у току су радови и они нису у потпуности завршени.

Информација о евентуалној наплати улазница нема ни на огласној табли у самом Храму, а посетиоци које смо јуче затекли тамо нису упућени ни у какве најаве о наплаћивању уласка у богомољу.

Незванични извори наводе да наплате улазница није ни било, појединачни улаз у Храм је у потпуности слободан, а организоване посете су контролисане само из безбедносних разлога. Приликом уласка у врачарски Храм потребно је навести да ли је организована група најављена, а посету групе мора да пропрати обезбеђење Храма. Ове мере неопходне су ради сигурности, с обзиром на вредност мозаика који краси унутрашњост светиње и на чињеницу да је цео Врачарски плато, на ком се налази Храм, под заштитом државе као просторна културно-историјска целина. Прецизних информација о томе да ли се организованим групама наплаћује улазак у Храм за сада нема, а на сајту наше највеће светиње наводи се само да је туристичка понуда још у припреми.

Наплата туристичких посета светињи, како се претпоставља, можда буде покренута када и сви унутрашњи радови буду завршени. Уколико се ова идеја реализује, према незваничним сазнањима, наплаћивали би се обиласци посебних делова Храма, попут посета музеју, видиковцу и галерији, односно приступ оним деловима Храма који нису намењени верницима и немају улогу у богослужбеним обредима, као и вођења посета од стране кустоса из Храма. Улазак у Храм као верску институцију у овом случају остао би бесплатан.

У вестима о наплати уласка у Храм, које су се појавиле у медијима, наводи се обавештење које је Храм Светог Саве проследио туристичким агенцијама Србије. Ту је наведено да ће од 1. фебруара за вођење организованих туристичких посета Храму улаз бити наплаћиван по цени од 350 динара по особи, при чему се ова цена односи на туристичке посете које би организовале агенције, са обавезом да доведу српске лиценциране водиче. Уколико неко жели појединачно вођење са стручним лицем из Храма, цена улазнице била би 600 динара по особи. Ова најава наплаћивања улаза у Храм Светог Саве није прва. И пре четири месеца говорило се о наплаћивању улазница за организоване туристичке групе, али та идеја, без накнадних обавештења, ни тада није заживела.

Из Храма Светог Саве за сада није било потврда о обавештењу упућеног туристичким агенцијама нити било каквих званичних информација о наплати улазница. Али, сигурно је да је улазак у највећу православну богомољу и даље бесплатан.

(Фото Г. Мирковић)

И. Нешовановић     Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар