Почетна » Ово су детаљи нацрта новог Закона за возаче

Ово су детаљи нацрта новог Закона за возаче

од Други Пишу
0 коментар

Нацрт новог закона о безбедности саобраћаја доноси неколико новитета, а предвиђа строже казне, привремено одузимање возила, а најављена је и промена у обележавању пружних прелаза.

Помоћник директора Агенција за безбедност саобраћаја Мирко Коковић истиче да је нацрт још увек у току, а објаснио је ком случају би се одузимала дозвола.

– Када причамо о одузимању дозвола, треба сачекати финалну верзију. То је један од предлога да буде привремено одузета дозвола до окончања судског поступка – каже Коковић.

Трајно одузимање дозволе би се примењивало у два случаја.

– Трајно одузимање дозволе примењивало би се када су у питању прекршаји који се односе на прекорачење брзине и вожњу под дејством алкохола. Та два фактора највише доводе до несрећа са смртним исходом – каже Коковић и додаје:

– Свако треће лице страда због прекорачење брзине, свако седмо лице страда због вожње у алкохолисаном стању. То је једна од мера која ће побољшати безбедност у саобраћају – рекао је Мирко Коковић.

Када су у питању тротинети, истиче да је тешко наћи компромис.

– Треба наћи компромис између безбедности и комфора. Водили смо се искуством земаља које су пре нас решиле тај проблем. Да не бисмо направили грешку, добро ћемо размотрити све опције. Највећи проблем је одређивање површина по којој се могу кретати тротинеташи. Ту морамо мислити и на пешаке који су угрожени – рекао је Коковић за Курир.

Прошле године у саобраћајним незгодама погинуло је 535 особа, тако се наставио растући тренд и прешао годишњи просек. Од 500.000 забележених прекршаја прекорачења брзине у 2022. готово 3.000 је оних који су кажњени због насилничке вожње.

Више од 61.500 возача искључено је током 2022. из саобраћаја због вожње под дејством алкохола, а због психоактивних супстанци више од 2.500 возача. Док је 190.000 оних који су кажњени због невезивања појаса.

Марија Лекић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар