Почетна » ПОЈАЧАНА БЕЗБЕДНОСТ: Срби страхују од терориста!

ПОЈАЧАНА БЕЗБЕДНОСТ: Срби страхују од терориста!

од admin
0 коментар

Након терористичких напада и објављивања мапе ИС, путници на аеродрому, аутобуским и железничким станицама уплашени

После бруталних терористичких напада у Белгији, Француској и Турској, који су потресли целу планету, у Србији су на стратешким местима, као што су аеродроми, аутобуске и железничке станице појачане мере безбедности.

Курир је истраживао каква је атмосфера на тим локацијама и колико се Срби осећају безбедно, нарочито након што је ИС на својој мапи означио Србију као земљу с повећаним ризиком од тероризма и могућих напада. Иако на први поглед све делује уобичајено, како сазнајемо, мере безбедности на прометним јавним местима подигнуте су на виши ниво.

Могућност

– Од јануара је повећан број полицајаца на овим местима, нарочито оних у цивилу. Сви смо у приправности и будно пратимо шта се дешава – каже незванично за наш лист један од припадника МУП на главној железничкој станици у Београду.

С друге стране, грађани се труде да не размишљају о потенцијалном терористичком нападу.
– Треба мислити на ту тему, али томе не треба придавати превелик значај. Постоји могућности да се и код нас деси терористички напад, али ја се не бојим. Требало би појачати безбедност. Никад се не зна где може неко чудо да се деси, прича једна путница коју смо затекли на главној железничкој станици.

Божидар Спасић, бивши оперативац ДБ, не верује да би Србија успела да се одбрани од тероризма уколико би се ИС окренуо ка нама. Он каже да то нису успеле да ураде ни много развијеније и безбедносно спремније земље, попут Белгије, Француске и Турске, па тешко да би и нама то пошло за руком.

Три круга заштите

– Појачане мере безбедности на стратешким објектима, као што су аеродроми, железничке станице, зграда владе и слично, подразумевају три круга заштите. Први је обична патрола полиције, други подразумева инфилитрирање службеника безбедности међу запослене у објектима који се штите, а трећи подразумева наоружане специјалце, камере и сличну технику за надгледање. Међутим, као што смо видели недавно у Истанбулу, ништа од овог не може спречити терористе уколико су решили да нападну – сматра Спасић, који каже да би наша земља требало да се усредсреди на јачање обавештајних структура, као и на сарадњу с међународним обавештајним агенцијама.

Опрез Зукорлић на безбедносној процени
ЗБОГ ПРЕТЊИ СМРЋУ ДОБИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ

Муамер Зукорлић, посланик Скупштине Србије и бивши муфтија, ускоро би требало да добије полицијску пратњу због претњи смрћу које му је упутила Исламска држава! Зукорлић је за Курир најавио да ће прихватити обезбеђење и објаснио да је у току безбедносна процена.
– Јавили су се из МУП. Понудили су ми обезбеђење и сад врше безбедносне процене. Моја породица је веома забринута, и то ми најтеже пада. Свестан сам вредности онога што радим, а све што вреди има своју цену. Одавно сам навикао на изазове, проблеме и препреке – поручио је Зукорлић.

Као што је Курир јуче објавио, терористичка организација Исламска држава позвала је своје присталице да убију санџачког лидера.

И. К.  Курир

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар