Почетна » Одлазећег директора „Торлака“ довела Дана Грујичић. Није знао да је смењен: Лончар на његово место поставио своју перјаницу

Одлазећег директора „Торлака“ довела Дана Грујичић. Није знао да је смењен: Лончар на његово место поставио своју перјаницу

од Други Пишу
0 коментар

На седници Владе Србије донета је одлука која је шокирала јавност, али и актуелног в.д. директора Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ Луку Драгачевића, када је сазнао да ће на његово место сести проф. др Дарија Кисић, бивша министарка за бригу о породици. На питање нашег портала о овој неочекиваној смени, директор није имао коментар, али је био видно изненађен.

За време кратког мандата Данице Грујичић, на месту министарке здравља, смењена је Вера Стоиљковић, жена која је 10 година управљала Институтом „Торлак“. Тачније током два мандата Златибора Лончара, којем жалбе запослених на њено руковођење, као ни пропадање ове институције, очигледно, нису сметале.

 

Док је Стоиљковић управљала „Торлаком#, ову установу су, према речима запослених, због мобинга и њене злоупотребе положаја, напустили наши највећи стручњаци за вирусологију и вакцине, а на погоне за производњу је већином окачен катанац.

Нови „Данин“ директор – млади научник
Таман кад смо помислили да нема даље и да је са „Торлаком“ готово, у јануару 2023. дешава се преокрет. На место директора Торлака постављен је млади научник, молекуларни биолог Лука Драгачевић (38). Тада се коначно вратила нада у препород нашег некадашњег гиганта фармацеутске индустрије.

„У питању је диван човек, научник, што је најважније, који већ дуго ради на ‘Торлаку’, а којег је директорка Стоиљковић такође годинама кињила“, рекли су нам запослени, након што је Драгачевић именован за новог руководиоца.

У то време Грујичић је поносно најављивала да ће се ова установа убрзо вратити на велика врата, као озбиљан конкурент на тржишту вакцина.

Такође, за наш портал је на почетку мандата Драгачевић говорио о плановима за модернизацију погона за производњу, од којих су неки стари и више од пола века. Причао је о плановима за домаћу четворовалентну вакцину против грипа коју ће избацити на тржиште, о међународној сарадњи са фармацеутским кућама, али и увозу вакцина из земаља ван Европске уније, као и о стручним кадровима који су се, одмах по његовом постављењу, вратили у ову реномирану институцију.

Необавештен о смени
Нажалост, већину планова за „велики повратак Торлака“ није стигао да заврши, јер је на место Данице Грујичић, на чело Министарства здравља, по трећи пут изабран Златибор Лончар, чији су први потези, очигледно, смене „Даниних директора“.

„Нисам чуо за смену, ни за именовање Дарије Кисић, хвала на информацији“, рекао је Драгачевић за Нова.рс, када смо га позвали за коментар о новој директорки „Торлака“.

Изненађен овом информацијом, кратко је одговорио да нема никакав коментар, бар док не буде званично, од стране ресорног министарства, обавештен о њеном именовању.

Међутим, међу запосленима на институту од именованај Лончара за минстра говори се о могућој смени Драгачевића и о новој директорки Дарији Кисић.

„И даље се надам да то није истина и да ће Лука остати. Превише смо се намучили са Вером Стоиљковић. Он је био дар за ову установу, а ако сад опет дође политичар на место директора, готови смо!“, рекао нам је један од запослених са којим смо разговарали након најновије одлуке Владе.

Таман нам се вратили стручњаци
Подсетимо, у протеклих годину и по дана, колико је Драгачевић био на челу „Торлака“, уведене су бројне измене. У установу су се вратили многи стручњаци, који су у време претходне директорке напустили своја радна места. Потом је у фебруару ове године постављен камен темељац за изградњу новог дијагностичко-истраживачког објекта са лабораторијом трећег нивоа биолошке безбедности (БСЛ-3), у оквиру Института.

Ова лабораторија требало би да пружи одговор на све изазове који се односе на борбу против болести и епидемија и да помогне да се врати поверење грађана у вакцину института.

Почетком ове недеље, у нашој земљи први пут је отпочело тестирање грађана на вирусе против којих постоје вакцине, али и провера општег имунолошког стања, а обавља се на иницијативу Института „Торлак“ у сарадњи са Институтом „Пастер“ из Санкт Петербурга.

Ово је први пут да се у нашој земљи ради студија, која ће показати колико смо отпорни на чак девет вируса, као и коме је неопходна ревакцина и како да се системски припремимо на неку наредну, потенцијалну пандемију.

За Луку Драгачевића не везују се афере, неразјашњени послови, сумњиви рачуни, имовина нејасног порекла. Све што се за њега може рећи је да се бави науком и да је током свог мандата као в. д. директор „Торлака“, чинио све што је у његовој моћи да опорави и „излечи“ некадашњег фармацеутског гиганта.

Афере Дарије Кисић
Међутим, новом-старом министру Лончару ово није довољно. Лука је одлуком Владе смењен, а на његово место долази Дарија Кисић, чији је задатак да настави Лукин посао или да уназади „Торлак“ и врати га у период од пре 2023. године.

Подсећамо, Дарију Кисић памтимо с почетка пандемије коронавируса, као чланицу Кризног штаба, коју су грађани свакодневно слушали и веровали јој.

Први камен спотицања, међутим, десио се приликом њеног гостовања на Радио телевизији Србије, када је навела да је у нашој земљи први регистрован случај заразе био 1, а не 6. марта 2020, како је званично саопштено. Након оштрих реакција јавности због сумње да су нас власти лагале, Кисић је напрасно себе већ сутрадан демантовала.

Њена „преправљена“ изјава била је да је направила лапсус и да је хтела да каже „у првој недељи марта“, а не 1. марта. Након ове „исправке“, Кисићка се све више приближавала Српској напредној странци. Низала је гафове и афере, а блискост са СНС донела јој је место у влади Ане Брнабић.

Кисић је, наиме, од 2020. до 2022. била министарка за рад, запошљавање и борачка питања, а од 2022. министарка за бригу о породици и демографију Србије.

Уклањање венца са споменика погинулој деци
Сетимо се да је државна делегација, коју је предводила Кисић, на годишњицу НАТО бомбардовања положила венац на споменик „Били смо деца“ у Ташмајданском парку. Међутим, камере Неwсмаx Адрие забележиле су тада тренутак када њен протокол уклања венац који су претходно на тај споменик положили студенти Правног факултета.

“Лепо вино за 16.000 евра”
Кисић скренула је пажњу на себе и када је на аеродрому ухапшен Симон Симоновић, који јој је слао СМС поруке изреволтиран након што је, како је објављено, сазнао да су она и Александар Вулин у ресторану у Белвилу правили прославу затвореног типа (у време када су кафићи и ресторани затворени) и да су попили пића за неколико хиљада евра.

У неким од порука он је наводно написао: „Је л’ лепо вино за 16.000 евра“, „Лажете народ“, „Обавестићу медије“…

Симоновића је БИА ухапсила на аеродрому, приликом слетања из Норвешке, због сумње да је прогањао министарку за рад.

У салону без маске и са цигаретом
Министарка је била „звезда“ друштвених мрежа након што је објављена фотографија из салона лепоте на којој ем не носи маску, ем пуши цигарету.

 

У то време већ је на снази је била забрана пушења у затвореним просторијама, осим у угоститељским објектима, а маска је била обавезна као епидемиолошка мера заштите од ковида.

Брату Дарије Кисић, милионски послови од државе
Такође, подсећамо да је у време епидемије ковида 19, БИРН открио и да су компаније блиске Бојану Кисићу, брату Кисић Тепавчевић, добиле 27 уговора са јавним предузећима и министарствима.

Истраживање је показало да су од 2013. године до данас фирме НИТЕС групе, а чији је један од директора Бојан Кисић, само у Србији потписале 27 уговора вредна око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

Само у априлу 2020, НИТЕС је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.

Дарија Кисић Тепавчевић није одговорила на БИРН-ова питања у вези са тендерима јавних предузећа на којима је учестовала фирма повезана са њеним братом. Кисић Тепавчевић је у писаном одговору само навела да њен брат није задужен за ковид-19 информациони систем.

Дан по откривању афере, некада омиљена докторка, није се појавила на седници Кризног штаба и тако избегла да је новинари питају о пословима њеног брата.

Foto: Nova.rs, Tanjug

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар