Почетна » Поступак против Железаре због загађења и даље у предистражној фази, стижу нови докази о могућем угрожавању здравља

Поступак против Железаре због загађења и даље у предистражној фази, стижу нови докази о могућем угрожавању здравља

од Други Пишу
0 коментар

Три месеца након што је поднета кривична пријава против кинеске компаније ХБИС, која управља Железаром у Смедереву, због загађења животне средине, поступак се налази и даље у предистражној фази у смедеревском тужилаштву. У међувремену стижу нови докази о могућем загађењу околине из Железаре.

Кривичну пријаву против ХБИС-а и њених пет директора поднела је НВО Покрет Тврђава заједно са мештанима села која су најугроженија радом Железаре, а који живе окружени црвеном прашином.

Верује се да та црвена прашина настаје као резулат рада Железаре. Раније анализе показале су да у њој има арсена, олова, кадмијума….

Покрет Тврђава сада је радио анализу муља из реке Раље у коју одлазе отпадне воде из Железаре. Никола Крстић из овог покрета каже да су у узорку који је анализирао Институт за земљиште пронађене велике концентрације опасних супстанци.

– Реке Раља налази се у близини Железаре. Ту се налази испуст отпадних вода из Железаре. Ми смо узели узорак муља неких 15 метара испод испуста, нашли смо повећане концентрације тешких метала које не би смеле у тим количинама да буду никако у том муљу. То је још један непобитан доказ да нас трују и угрожавају наше здравље – каже Крстић.

Анализа стручњака из Покрета Тврђава показала је рецимо да кадмијума има више чак и од ремедијационих вредности односно вредности изнад којих постоји ризик по здравлје лјуди и животиња који није прихватлјив.

Крстић указује на ову чињеницу и истиче да се вода из реке Раље али и других река у околини користи за наводњавање околних њива.

-То је река која пролази кроз атаре и њиве. Пар километара даље се улива у Велику Мораву, а Велика Морава се пар киломенатра даље улива у Дунав. У том крају имамо 3,000 хектара њива – објашњава саговорник Данаса.

Покрет Тврђава поднео је кривичну пријаву против ХБИС-а крајем маја теретећи компанију за кривично дело загађење животне средине, односно загађење ваздуха, воде и земљишта.

Како је тада за Данас казала правна заступница покрета адвокатица Нина Ницовић Агенција за заштиту животне средине у својим извештајима констатовала је прекомерно загађење ваздуха у селима у околини фабрике и самом Смедереву. Она је рекла да надлежне институције треба да провере и да ли постоји загађења воде и земљишта.

Поводом нових анализа до којих је дошао Покрет Тврђава она каже да ће бити свакако достављене Тужилаштву.

Упитана о досадашњем току поступка саговорница Данаса истиче да су извршили увид у предмет и да је он “нажалост и даље у предистражној фази”.

– Инсистираћемо да се што пре прикупе сви докази јер то је корак који нас доводи ближе суђењу а самим тим и изрицању мера за заустављање загађења пошто од мештана имамо информације да загађење није ни престајало. Треба што пре спровести све доказне радње да би се сачувала и животна средина и здравље грађана Смедерева, околних села и других градова. При томе, колико сам упозната Железара је због проблема на тржишту смањила обим производње. Замислите сада колико је то загађење када оно не престаје ни када смање производњу. Очигледно је да постоји проблем – наводи Ницовић.

Она објашњава да је Тужилаштво у Смедереву прикупило основне информације од надлежних органа како би проверили да ли је оно што се у кривичној пријави наводи тачно.

-Предузели су неке радње и не могу рећи да је то споро поступање. До сада су коректно поступали. Међутим ми смо дали јако пуно доказа уз кривичну пријаву да би то омогућило тужилаштву да до сада крене са предузимањем конкретних доказних радњи као што су саслушања. Има довољно доказа по нашем стручном мишљењу да би се сада прешло у ту фазу, чиме би се омогућило оштећенима да што пре дођу до суђења односно до одлуке – закључује она.

И Никола Крстић поздравља потез које је Тужилаштво начинило наводећи да је потребно да се дође до истраге.

-Ми апелујемо на Тужилаштво да што пре спроведе истрагу. То што су почеле предистражне фазе је добар знак, али ако ускоро не започне истрага, а нема разлога да се чека са тим, ми ћемо као грађани предузети и друге мере а то значи све што нам је на распологању да заштитимо своје здравље и права – каже Крстић.

Без одуговлачења

Нина Ницовић објашњава да предистражна фаза по закону би требало да се користи само као нека врста припремне фазе током које се прикупљају основне информације. “Она не би требало да траје у недоглед, али на жалост за њу не постоји рок у коме мора да се оконча. Додуше, ово је скраћени поступак те је тужилаштву законски омогућено да такорећи брзо спроводи доказне радње”, каже Ницовић.

 

Милица Раденковић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар