Почетна Друштво У радњама у Србији продаје се браон тоалет-папир: Ово је права истина од чега је направљен

У радњама у Србији продаје се браон тоалет-папир: Ово је права истина од чега је направљен

од Други Пишу
0 коментар

На полицама продавница и супермаркета широм Србије на оним местима у радњи где долазимо по тоалет-папир, већ неко време може се видети сасвим другачија боја папира од оних на које смо навикли. Реч је о браон тоалетним папирима, који многе збуњују јер подсећају на оне рециклиране, које данас већ сви избегавају.

Распитали смо се на неколико места где су нам радници открили да је тај браон папир за који се људи масовно опредељују заправо направљен од 100 одсто целулозе, папир безбедан за употребу, без додатих хемикалија које би му промениле састав.

Да би стигао до продавница, браон папир пролази строге контроле, а код нас се потрошачи највише опредељују за Перфекс небељени папир и убрус, пошто они задоваљавају све услове који их чине безбедним за употребу.

Небељени папир са полица у Србији је браон боје, али у њега није додат мирис, никаква боја нити садржи алергене, који се могу наћи у јефтиним рециклираним тоалет-папирима, који само привидно имају сличну боју дрвета. Та боја је код рециклираних папира добијена вештачки, док је на небељеним папирима (који су препоручљиви) боја браон јер је то боја целулозе, а и на њима је истакнуто да су сто одсто направљени управо од тог састојка.

Оно што је важно јесте да овакви небељени папири не садрже БПА, дакле они су БПА Фрее, а немају у себи ни БПС, односно Бисфенол-С, јер ове хемикалије могу бити потенцијално токсичне. И БПА И БПС опонашају хормоне који се користе у неким пластичним масама и заптивачима, али не само ту.
На пример, БПА је пронађен у мастилу на новинама и рачунима, а пошто се у процесу рециклаже папира користе и те хартије, онда се серија хемикалија додаје како би биле отклоњене нечистоће с већ коришћених папира.

Баш зато, за разлику од рециклираног папира, у чијем настанку најчешће учествује велика количина разне хемије, и који је груб на додир, небељени папир је сасвим нежан, мекан, садржи влакна природног порекла, која су највећи пријатељ кожи.

Тај браон папир, за разлику од белог на који смо сви навикли, природног је састава. У процесу његове производње нису додаване хемикалије какве се иначе користе да би папир добио белу боју. Хлор и остали избељивачи су велики загађивачи животне средине, али представљају и озбиљну опасност јер могу изазвати иритацију коже. Произвођачи широм света су кренули у одбацивање хлора, али неки га и даље користе, зато је врло битно да погледате декларацију на папиру који купујете и користите свакодневно.

У процесу производње небељеног папира, браон папира од целулозе, није додаван парфем нити било која мистериозна мешавина састојака који чине да он добије вештачки мирис, јер све то у комбинацији са избељивањем може довести до токсичне реакције. Мирисни папири, па још кад су у разним бојама, ризични су по наше здравље и нашу средину, што није случај са браон небељеним, меканим тоалет-папиром.

Такође, у небељеном тоалет-папиру нема формалдехида, који се најчешће додаје традиционалном белом тоалет-папиру како би се појачала односно повећала апсорпција.

Браон папир од 100 одсто целулозе природно има велику моћ упијања и најбољи је избор за све узрасте. На паковањима овог тоалет папира је истакнуто да су направљени од 100% небељене целулозе, и браон су боје па их можете лако препознати приликом наредне куповине.

Foto: Promo

ПР текст/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар