Почетна » Протест мештана Паковраће због захтева за исељење

Протест мештана Паковраће због захтева за исељење

од Други Пишу
0 коментар

Око сто мештана села Паковраће код Чачка, чије се куће и земља налазе на траси ауто-пута Прељина-Пожега, протестовало је данас испред зграде чачанске Градске управе јер су добили решења да се иселе из својих кућа и са имања за седам дана, иако им још није исплаћена имовина која им се одузима због изградње ауто-пута.

Спор са државом је настао због цене која је мештанима пре две године понуђена за земљу и куће, а за коју кажу да је „нереално ниска“, због чега су тужили државу, али се судски процеси, како наводе, одуговлаче и још нису завршени.

Становница Паковраће Весна Нешовић рекла је на протесту да нису испуњена обећања која су незадовољни мештани тог села добили почетком априла од председнице владе Србије Ане Брнабић на састанку који је одржан у Београду.

Према речима Нешовић тада је председница владе рекла да радови на изградњи ауто-пута неће бити настављени и да њих нико неће дирати из њихових домова док им се не исплате куће, земља и биљне културе који се одузимају због изградње ауто-пута.

„То обећање није испуњено. Ми од локалне самоуправе и Чачка добијамо решења да се иселимо из наших кућа, а да нам оне још нису исплаћене. Ми немамо где да преселимо наше куће „, рекла је Нешовић.

Она је додала да судски процеси још нису завршени.

„Трпимо велике притиске, прете нам да ће доћи са полицијом да нас иселе и то стварно није коректно, поготово што ми од почетка покушавамо да легално добијемо наша права на суду“, рекла је Нешовић.

Становник Паковраће Милош Николић рекао је да не очекује да ће их неко из Градске управе Чачка примити и саслушати њихове проблеме јер према његовој оцени „Градска управа није заинтересована за њихов случај“.

„Ако је у интересу државе да гради ауто-пут и у нашем је интересу да нам се земља плати и да се ми у одређеном року преселимо“, рекао је Николић.

Према његовом информацијама 15 домаћинстава у Паковраћу се суди због одузимања кућа, а како је рекао много више домаћинстава се суди због одузимања земље.

„Држава је морала прво да исплати експроприсану земљу и куће, да расели становништво па тек онда да почне изградњу ауто-пута, а не да нас тера сада из кућа које нам још нису плаћене и ми немао где да одемо“, рекао је Николић.

Он је додао да је мештанима Паковраће понуђено од 50 до 200 динара по метру квадратном за одузету земљу која се налази на траси ауто-пута, док су, према његовим речима, грађани којима је због изградње ауто-пута одузета земља на другим локацијама добијали и по 1.400 до 1.700 динара по метру квадратном.

Он је додао да за новац који се добија за одузете куће и имања није могуће купити нове куће и нову земљу исте површине.

„Цена квадрата је ‘скочила’ у односу на цене од пре две године, када је извршена процена наших имања. Нама је држава понудила 380 евра по квадрату за куће, а ми смо добили од предузимача понуде да нам праве нове куће по цени од 800 евра по квадрату. Биће тешко да се ми поново скућимо“, рекао је Николић.

Протесту мештана Паковраће придружили су се и мештани Балуге и околних села окупљени у удружењу „Не дамо дедовину“, који се буне због трајног одузимања земље за позајмишта и депоније за потребе изградње ауто-пута.

Према процени председника Удружења Братислава Симовића око сто домаћинстава на траси такозваног Моравског коридора се суди са државом јер су незадовољни понуђеним ценама за куће, земљу и биљне културе који им се одузимају због изградње ауто-пута.

Мештани села који су данас протестовали носили су пароле: „Да ли се овако и у Београду људи терају на улице“, „Госпођо Брнабић колико вреди ваша реч, када је тако лако газите“, „Милуне обећао си да ћеш да се бориш за нас. Још увек чекамо да испуниш обећање“.

Међу паролама су биле и „Стоп притиску на вештаке и суд“, „Градоначелниче како ваших 60 ари вреди 1,2 милиона евра, а наших 60 ари само 7.200 евра“, „Градоначелниче да ли вашу земљу продајете за 100 евра по ару“, „Само ви у Србији дајете нашу земљу у бесцење“, „Не дамо метар дедовине за пакло цигарета“.

Бета/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар