Почетна » Пут Косјерић – Ужице већ пет дана у блокади због каменолома

Пут Косјерић – Ужице већ пет дана у блокади због каменолома

од Други Пишу
0 коментар

Мештани Градине код Косјерића побунили су се јер се уз њихове куће и имања врше припреме за изградњу каменолома, како истичу „нерегуларно без грађевинске дозволе и најаве“.

Како тврде мештани, нису испоштовани основни прописи, и сматрају да каменолом може бити додатна невоља за загађење. Породице које живе око њега побуниле су се и због изградње приступне саобраћајнице.

Прича о каменолому „Градина“ постоји већ неко време и то након протеста појединих мештана који су оптужили поменуту фирму да је добила дозволе „по убрзаној процедури“.

„Они немају ниједну дозволу од министарства. Поседују дозволу министарства грађевине за путно земљиште. Поднели су захтев за израду студије утицаја на животну средину, али се она до сада није појавила на сајту министарства. Скренули су пажњу на изградњу приступне саобраћајнице због нагиба земљишта и опасности од клизишта“, каже мештана Бранка Марковић.

У компанији која планира да гради каменолом, одбацују оптужбе и кажу да „они који су продали земљу међу првима овој фирми сада воде кампању, иако су знали да ће на том простору бити каменолом“.

„То апсолутно није тачно. Ми желимо да живимо овде. Има четрдесет домаћинстава и око тридесеторо деце. Ако проради каменолом, нама више овде нема живота. А где онда да идемо“, објашњава Марковић.

Инвеститор каже да се не ради о експлоатацији и рударењу, већ о изради прикључка на државни пут и изградњи приступне саобраћајнице, за које имају уредне грађевинске дозволе.

„Студија је израђена, и чека се јавна расправа. Без студије не може се ни добити решење о експлоатацији и самим тим не можемо се бавити рударањем“, кажу из фирме Каменолом Градина.

Из општинске управе Косјерић кажу да су они издали дозволу каменолому „Градина“ за приступну саобраћајницу, у складу са законом и да је министарство грађевинарства издало дозволу за прикључак на регионални пут.

Милан Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар