Почетна » Скроза: Скандалозно што је Вучић учествовао на панелу, нема оправдања за позив

Скроза: Скандалозно што је Вучић учествовао на панелу, нема оправдања за позив

од admin
0 коментар

Новинарка и чланица Савета за штампу Тамара Скроза оценила је да је скандалозно то што је председник Србије Александар Вучић говорио у Давосу на панелу „Слобода медија у кризи“, као и да је скандалозно и то што је за стање медија у Србији индиректно оптужио опозиционе снаге и независне медије.

Скроза је за агенцију Бета казала да Вучић није требало да говори на том панелу на Светском економском форуму јер, како је рекла, у свим релевантим европским истраживањима добија негативне оцене о стању слобода медија. „Нема никаквог оправдања да се на такав панел позове човек кога и европске институције означавају као председника државе у којима су угрожена права медија. То није само наша оцена, него и свих релевантних истраживања медијских слобода“, рекла је Скроза. Она је казала и да Вучић на предавању није рекао да је за стање у медијима заслужна његова власт, Влада и он сам. „То је била глумљена самокритика, јер све што је лоше рекао, рекао је заправо о опозицији. Рекао је неистину да је једини политичар који одговара на сва питања новинара, то није тачно. Знамо да постоје медији који немају пролаз ка њему, који од њега не могу да добију ни изјаву ни интервју“, рекла је Скроза. Она је додала да је Вучић изрекао неистину да одговара на сва питања новинара и додала да он ретко када уопште одговара на питања. „Он је глумљену самокритику искористио да поткачи своје политичке непријатеље. Несувисло је причао о томе како ко назива новинарке, врло простачким језиком за такав скуп“, оценила је Скроза. Скроза је додала да је Вучић на панелу понизио народ речима да и поред свих успеха, народ каже да није задовољан и да живи сиромашно, за шта је оптужио медије који, према његовим речима, не нуде чињенице, већ емоције. „Он ће се нама првом приликом похвалити како га је чак и Ројтерс у Давосу звао да прича о слободи медија и шта се ми онда жалимо“, рекла је Скроза. Према њеној оцени, иза позива да Вучић учествује на том панелу су финансијски и политички интереси, а како је додала, од тог наступа профитирао је једино Вучић. Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче на панелу „Слобода медија у кризи“ на Светском економском форуму у Давосу да није поносан на стање слободе медија у Србији али је изразио уверење да ће се оно побољшати за годину или две.

Жарковић Обрадовић: Вучић да испита напад на новинаре у Зајечару

Директорка Балканске истраживачке мреже (БИРН) Драгана Жарковић Обрадовић оценила је да је лицемерно што је председник Србије Александар Вучић на панелу „Слобода медија у кризи“ у Давосу говорио о нападу на новинара Жиг инфо Милана Јовановића и упутила га да испита случај напада на новинаре портала Глас Зајечара и Зајечар онлине. Жарковић Обрадовић је у изјави за агенцију Бета рекла да је лицемерно што је Вучић злоупотребио случај Јовановића да се похвали успехом и додала да не зна да ли је рекао и да је одговорна особа за паљење куће Јовановића пуштена на слободу. „Ево нека почну из свог дворишта и нека кажу да су имали у Зајечару ситуацију да локални повереник Српске напредне странке и (градоначелник Зајечара) Бошко Ничић организују на интернету кампању против двојице локалних новинара“, рекла је Жарковић Обрадовић. Она је оценила да је цинично што је Вучић позван да говори на том панелу на Светском економском форуму, ако његово учешће није имало критичку интонацију. „Ако бих била цинична до краја могла бих да кажем, па ко боље зна о слободи медија у кризи од њега (Вучића)? Он је више пута показао да је мастермајнд за такве ствари“, рекла је Жарковић Обрадовић. Вучић је јуче на панелу „Слобода медија у кризи“ у Давосу рекао да није поносан на стање слободе медија у Србији али је изразио уверење да ће се оно побољшати за годину или две. Жарковић Обрадовић је казала да не верује у најаву Вучића да ће стање слободе медија у Србији бити поправљено у наредних годину-две. „Стање у слободи медија у Србији је толико лоше да не може бити поправљено за годину или две. Друго, он је имао много прилике да то стање поправи, што није урадјено“, рекла је Жарковић Обрадовић. Жарковић Обрадовић је казала да Вучић независне медије и опозицију покушава да стави у исти кош и додала да велики притисак и напади на медије долазе из владајућих политичких структура, поготово на локалу. „Тек кад будемо видели да се заиста решавају ти случајеви и да се не ставра атмосфера у којој повереници Српске напредне странке могу да прете новинарима, да их јавно прозивају, да праве од њих мете на друштвеним мрежама, онда ћу да поверујем да ситуација може да се поправи“, рекла је она.   BETA

Можда ти се свиди

Оставите коментар