Почетна » Нове мере у Грчкој – шта је од сутра забрањено

Нове мере у Грчкој – шта је од сутра забрањено

од admin
0 коментар

 

Грчка влада је донела одлуку да уведе обавезну вакцинацију за здравствене раднике и особље у домовима за старе, саопштио је премијер Киријакос Мицотакис.

Од 1. септембра вакцинација ће бити обавезна за здравствене раднике, а особље у старачким домовима треба да буде вакцинисано најкасније до 16. августа. Ко не буде вакцинисан, биће привремено суспнедован с посла, упозорио је Мицотакис.

Грци такође од уторка планирају да вакцинишу младе од 15 до 17 година вакцином Фајзер/Бајонтек.

Од 16. јула надаље, само вакцинисаним особама биц́е дозвољен улазак у затворена места као што су позоришта, теретане и места за забаву. Ресторани, кафиц́и и барови затвореног типа неће дозволити улаз онима који нису вакцинисани. Попуњеност не сме да буде више од 85 одсто.

Постоје и су додатна правила у вези са забавним и рекреативним просторима која ступају на снагу 16. јула.

Само гости који седе могу бити услужени до 31. августа. Није дозвољен ниједан облик забаве у стојећем положају.

Спортским догађајима могу присуствовати само вакцинисане особе, или се могу одржавати на отвореним просторима и са капацитетом од 80 процената. Не сме бити више од 25.000 гледалаца на отвореним местима и 8.000 у затвореним.

Власници ресторана и кафића на отвореном могу да изаберу да ли желе да примају само за вакцинисане или да буду као мешовити простор.

Фестивали на отвореном су дозвољени само ако гости седе и поштују се правила социјалног дистанцирања и дозвољеног капацитета.

Послодавци у приватном или јавном сектору имају право да се распитају да ли је запослени вакцинисан. Вакцинисане особе у оружаним снагама имаће право на петодневно одсуство.

Министар за развој и инвестиције Адонис Георгиадис рекао је да је улаз у затворене просторе дозвољен уз доказ о вакцинацији. Додао је да ће малолетницима (млађи од 18 година) бити дозвољен улаз у затворене просторима са негативним тестом на коронавирус.

Министар за дигитално управљање Кириакос Пиеракакис рекао је да ће од власници ресторана и других предузећа моћи да преузму апликацију која ће проверити да ли су информације о здравственом / вакциналном статусу које пружају гости тачне. Апликација Ковид Фрее ГР биц́е бесплатна и доступна у онлајн продавницама апликација за телефоне и таблете.

Поновио је да би они који не поштују мере могли да буду кажњени новчаним пеналима – од 2.000 до 10.000 евра – али и губитком лиценце за рад.

Божица Луковић     Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар