Почетна » Спремите новчанике: Струја скупља већ на рачуну за април

Спремите новчанике: Струја скупља већ на рачуну за април

од admin
0 коментар

Разговори о начину на који ће бити спроведена одлука о поскупљењу струје за 15 одсто биће окончани сутра, сазнаје „Блиц“.

– Крај зимске сезоне, односно 16. април, биће, према актуелном плану, дан примене новог ценовника за струју. Практично, постојећа цена киловата биће у просеку повећана за 7,5 одсто. На тај износ биће обрачуната акциза од 50 пара, а затим и ПДВ од 20 одсто – објашњава извор Блица из Владе.

То значи да би ЕПС током априла извршио два мерења бројила домаћинстава, а сам рачун за тај месец садржавао би део обавеза грађана по старим и по новим ценама.

Како сазнајемо, током претходне недеље вођени су интензивни разговори између представника Министарства финансија и ЕПС-а о начину на који ће се држави уплаћивати акциза.

– Постојећи закон предвиђа да се акциза, као и ПДВ, обрачунава на испоручене и фактурисане услуге и робу, у овом случају на испоручене киловате. Међутим, директор ЕПС-а Александар Обрадовић инсистира да се акциза обрачунава и у буџет уплаћује само за плаћене рачуне.

Образложење му је да је ЕПС у озбиљним проблемима зато што сада плаћа ПДВ на сваки послат рачун, без обзира на то што многи од њих нису плаћени – открива наш извор.

Представници ММФ-а очекују да Влада уради оно на шта се обавезала и да то учини у року који је сама одредила.

– Из ММФ-а нема притиска, али из свих контаката које са њима имамо јасно је да су забринути због начина на који се Влада понаша према првој од бројних мера на које смо се обавезали у току припрема за склапање аранжмана. Ово је, како кажу, тек први у низу договорених потеза и јасно је да кашњења у његовој реализацији не иду наруку кредибилности Владе Србије као саговорника и партнера у спровођењу детаља споразума са Фондом – каже извор „Блица“ из Немањине 11.

И Зузана Мургасова, шеф Мисије ММФ-а за Србију, недавно је за „Блиц“ подсетила да је поскупљење струје од априла једна од преузетих обавеза Србије. Интересантно је да се током преговора све време говорило о поскупљењу чим прође грејна сезона, 1. априла, иако се грејна сезона завршава 15. априла.

Поскупљење само за домаћинства

За разлику од ранијих поскупљења струје, када је оно било планирано и за привреду и за грађане, ово повећање цене киловата односи се само на домаћинства. Привреда, сходно либерализацији тржишта електричне енергије, већ плаћа значајно вишу цену струје. Ипак, и њима ће се рачуни увећати, овога пута за износ акцизе.

Подсећања

Министарка енергетике Зорана Михајловић је 2011. године, у предизборној кампањи изјавила како ће од момента када СНС формира владу, цене струје бити ниже.

– Српска напредна странка ће оног момента када добије поверење грађана Србије и формира владу, омогућити ниже цене електричне енергије и то за 20 процената у односу на које су данас. Омогоћи ће цене електричне енергије које су биле пре економске кризе. Не само цене електричне енергије, ми ћемо се заложити за мораторијум на остале цене енергије и енергената – најавила је пре само две године Михајловић.

Жиг Инфо/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар