Почетна » Вентилатори из Батајнице у Русији забрањени због пожара

Вентилатори из Батајнице у Русији забрањени због пожара

од admin
0 коментар

 Одмах сутрадан након санктпетерсбуршког пожара, руска Служба за надзор у области здравствене заштите (Roszravnadzor) забранила је употребу ових апарата за вентилацију, јер је, према писању руских агенција, утврђено да је пожар изазвао “кратки спој у вентилатору”. Пожар је избио на новом апарату, с обзиром на то да је ЈСЦ “Урал” са производњом овог вентилатора Авента – м, према наводима агенција, почео 1. априла, дакле свега 12. дана пре трагедије.

Након овог инциндента и америчка Савезна агенција за управљање ванредним ситуацијама (ФЕМА) бацила је 45 вентилатора Авента – м, добијених као донацију Владе из Москве Сједињеним Државама, допремљених у сандуцима са натписом “Из Русије с љубављу”. Упркос свему томе, ови вентилатори су се очигледно појавили на српском тржишту, односно, у српским болницама.

На снимку новинске агенције Тањуг објављеном 4. децембра са отварања болнице у Батајници виде се вентилатори, још увек под заштитном фолијом, спремни да буду прикључени. На увећаном снимку јасно се види светло плави лого у доњем левом углу, идентичан ономе на “Ураловом” забрањеном вентилатору Авента – м.

Такође, и други детаљи са екрана вентилатора снимљених у батајничкој болници се поклапају са фотографијом овог модела вентилатора преузете са званичног сајта фирме ЈСЦ “Урал инструмент макинг плант”. Да се овај модел вентилатора користи у Србији доказује и снимак једног од наших лекара који демонстрира његову употребу, а на ком се види и да у Србији већ постоји и овлашћени сервисер за Авент – м.

С обзиром на то да је Влада Србије све јавне набавке током епидемије прогласила тајним, за сада није могуће сазнати на који начин и под којим условима су набављени руски вентилатори.

Такође, претрагом сајта државне Агенције за лекове и медицинска средства се не може утврдити да је овај модел регистрован у Србији, што је предуслов за његову употребу.

Колико руских вентилатора, по којој процедури и под којим условима је увезено у Србију, Нова.рс није могла да сазна ни у Министарству здравља ни у Клиничком центру Србије, у оквиру кога функционише ковид болница у Батајници, јер до објављивања овог текста, није одговорено на наше упите о овој теми послате поменутим институцијама.

Према натписима руских медија и Радија Слободне Европе, уралска компанија са производњом вентилатор “Авент – м” почела је 1. априла 2020. године, када је епидемија коронавируса већ завладала светом.

На званичном сајту компаније наводи се да је ЈСЦ “Урал” једно од “јединствених и водец́их предузец́а у Русији за производњу и поправку најсофистициранијих жироскопских инструмената и ваздухопловне опреме која се користи у навигационим и летачким системима, као и опреме за контролу и калибрацију, развој и серијску производњу медицинске опреме”.

Према писању “The Moscow times”, производња у УПЗ је драстично убрзана након избијања пандемије, па је петнаестог априла фабрика потписала уговор у вредности од 100 милиона долара с руском владом за производњу више од 6.700 респиратора, углавном типа Авента-м. Заједно са регионалним уговорима, ове године требало је да произведу више од 10.000 ових респиратора, док су 2019. произвели свега 278.

Пожар у болници у Санкт Петерсбургу избио је на одељењу интезивне неге где су лежали пацијенти оболели од ковид 19. Пет пацијената који су били прикључени на респираторе су преминули, а још три особе су повређене. Брзом интервенцијом из болнице је евакуисано око 150 људи, а пожар је убрзо угашен.

Бројни руски медији, пренели су тада изјаве лекара и извора из Одељења за ванредне ситуације који су се поклапали у тврдњама да је пожар проузроковао кратак спој на једном од ових вентилатора. Портал НТВ пренео је изјаве лекара који наводе да је кратак спој настао када је респиратор “буквално експлодирао” због концентрације кисеоника, па се одељење испунило димом који је угушио пацијенте.

“Вентилатори раде до својих граница. Прелиминарне назнаке говоре да је један био преоптерећен и запалио се, а то је био узрок”, рекао је извор новинској агенцији Интерфаx у одсеку за хитне случајеве Санкт Петербурга. У компанији “Урал” су, међутим, за трагедију оптужили “лоше инсталације у болници”, али је њихов производ ипак муњевито повучен из употребе.

Ана Лалић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар