Почетна » Панић писао Вучићу: Ако ниси кукавица изађи на дуел

Панић писао Вучићу: Ако ниси кукавица изађи на дуел

од admin
0 коментар

 

Панић је у писму подсетио Вучића да га је три пута помињао на на телевизијама са националном фрекфенцијом, ниједном не пропустивши да га окарактеришете као некога ко ради против државе, на послетку и против здравственог система у оквиру кога ради и где прима плату од које живи.

„Увек су повод биле истине које сам изговорио о тог тренутка актуелној ситуацији на терену, а у складу са одредбом Устава Републике Србије, члан 51, ‘Свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештаван о питањима од јавног значаја и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују’. Да се не ради о истинама, истинама поткрепљеним чињеничним доказима, до сада бих сигурно одговарао или бар трунуо у неком истражном затвору месецима Без могућности да Вам другачије одговорим, пишем Вам ово јавно писмо. Тачније, имам два предлога за Вас“, навео је Панић.

Први Панићев предлог Вучићу је да, будући да су обојица лаици за епидемиологију, омогући дуел др Зорана Радовановића и др Предрага Кона.

„Иако је питање зашто баш њих двојице, вероватно сувишно, објаснићу. Доктор Кон је најистуренији члан Кризног штаба, представника власти, формираног од стране Владе Републике Србије (иако је законска надлежност припадала Републичкој стручној комисији за заштиту од заразних болести), а рекао бих и највећи ауторитет Кризног штаба за тему. Професор Радовановић је независни мислилац и ангажовани друштвени активиста, често од стране власти препознат као опозициони представник, по многима и мом уверењу, највећи српски стручњак на тему епидемиологије“, навео је Панић.

Председник Синдиката лекара и фармацеута у писму је открио и да му је др Кон у приватном разговору, уочи његовог гостовања у „Утиску недеље“ заједно са др Радовановићем и др Срђом Јанковићем, а пред пред пробијање информација о истини о стању у Новом Пазару, рекао да му је Радовановић тренутно највећи непријатељ у Србији.

„Сигуран сам да ће две такве стручне величине у размени мишљења заснованих на научним сазнањима изузетно помоћи грађанима Србије да се у даљем току лакше носе са опасношћу од епидемије, могуће и да дају свој додатни допринос борби против САРС-КоВ2. Било би то непроцењљиво у овом тешком тренутку“, оценио је Панић

Председник Синдиката лекара и фармацеута је даље подсетио председника Републике да га у јавности назива „изадјником“ без иједног основа. „Нисте могли бити ‘бруталнији’ по мом личном уверењу и осећају. Не смем да замислим да је то рекла иста особа која је изговорила ‘сто за једнога’, најнесрећније речи мог Краљева. Срећом, сами сте потврдили да сте се променили чиме Ваше обраћање видим као могуће изношење Вашег мишљења о мени као доносиоцу истину у јавности. Више бих волео да сте ми одговорили са чињеницама о резултатима и тренутном стању борбе против епидемије и стања у здравственим установама, али ћу прихватити да су Вас емоције нетрпељивости према узбуњивачима надвладале. Док смо на терену онога што се каже, а да није претња, у једном слободном друштву то мора бити прихватљиво, то је слобода говора. Пожељно је да нема увреда, посебно без доказа за увреду“, навео је Панић.

Стога је његов други предлог Вучићу да омогући ТВ дуел њих двојице у емисији са називом “Ко је заиста домаћи издајник и страни плаћеник“.

„Утолико више, јер Вам је то прилика да покажете да нисте ‘медијска’ кукавица каквим Вас покушавају представити, због Ваших искључиво самосталних гостовања на медијима и неприхватања и једног позива на медијски дуел. Ако је у Србији жива трунка демократије, медијски дуел је најмање што је доказ томе. Основ за овакав позив мене ‘небитног’, Вама као високом државном службенику, заснива се на чињеници да сам један од најобавештенијих о стању у здравственом систему као председник и овлашћени говорник Синдиката лекара и фармацеута Србије, који броји 6.500 чланова од око 20.000 запослених лекара у српском државном здравству“, навео је Панић.

Епидемија и стање у здравственом систему, како је додао, најважније је питање за сваког грађанина Србије.

„Потребно је да грађане Србије уверите да не говорим истину, ако желите да Кризни штаб поврати поверење грађана, тако есенцијално за успешност борбе против епидемије. Поверење проистиче из речених истина, које су се у времену доказале. Иза мене су све такве, имате ли их Ви“, упитао је председник Синдиката лекара и фармацеута.

Додао је и да Вучићу пише ослобођен емоција, јер председник, како је навео, није обавезан на „емпатију према сузама лекара после етички неприхватљиве ноћи на дежурству у ковид интензивној јединици, који износи своје искуство, шта је доживео“.

„Али сте обавезни на поштовање важећих закона Републике Србије. Позивам Вас да докажете изговорено о мени, јер тврдим да сте обманули јавност Србије. Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању кризним ситуацијама, члан 36. гласи: ‘Грађани имају право да буду обавештени о ризицима од катастрофа, мерама и активностима које се предузимају ради њиховог смањења, претњама и могућим последицама од катастрофа, као и о свим неопходним информацијама од значаја за заштиту и спасавање’. Ради се о информацијама битним за одлучивање и понашање грађана Србије у даљем току епидемије, а самим тим и о њиховој безбедности и здрављу“, подсетио је Панић.

Председник синдиката лекара и фармацеута је, „држећи се залагања за функционисање кроз институције“, предложио и да се медијски дуели одрже на јавном медијском сервису свих грађана Србије – Радио телевизији Србије, иако би, како је констатовао, можда имало више ефекта на најгледанијој телевизији – ТВ Пинк.

Ако боље размислим, најбоље на обе наведене телевизије, часно је право на реванш, а доноси добро, поручио је Панић.

На крају писма је изразио уверење и да ће се др Радовановић сложизи да избор времена и водитеља остане потпуно у Вучићевој надлежности, јер како је закључио, „они који говоре истину и раде у складу са законом, немају се чега плашити, укључујући гостовање у непријатељски настројеној атмосфери“.

нова.рс/Н1Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар