Почетна » Отпуштен радник обезбеђења у Суботица-трансу зато што има контакт новинара

Отпуштен радник обезбеђења у Суботица-трансу зато што има контакт новинара

од Други Пишу
0 коментар

Директор Суботица-транса Дејан Љубисављевић наложио је данас власнику агенције за приватно обезбеђење “Анаконда” из Сомбора, која обезбеђује поменуто јавно предузеће, да са радног места удаљи Суботичанина А. И, због Љубисављевићеве сумње да је поменути радник уреднику сајта вести024.рс, Бранку М. Жујовићу, достављао информације од јавног значаја у вези са афером “Стартер”, пренео је портал вести024.

У разговору са уредником портала вести024, новинаром Бранком М. Жујовићем, директор агенције “Анаконда” рекао је да није имао избора и да је морао да поступи по налогу директора Љубисављевића, те да ће А. И, који је познат као добар, поуздан и вредан радник, првом приликом пронаћи ново место у Суботици, али да то у овом тренутку није могуће.

„Испада да због афере ‘Стартер’ не треба да одговара директор Суботица-транса, већ кола треба да се сломе на недужном пензионеру који, према сведочењу самог власника агенције, добро обавља свој посао и на тај начин покушава да додатно заради за своју породицу. Радник А. И. је, очигледно, недужна жртва једног по свему незаконитог поступка директора Љубисављевића. Нико нема право да вам узима телефон и гледа садржај. Најурени радник ни по ком основу не може да буде крив. Све и да ми је достављао информације од јавног значаја, постоји Закон о заштити узбуњивача и А. И. као узбуњивач који штити јавни интерес не би смео да сноси последице због свог савесног грађанског поступања. Позивам новинарска удружења да се огласе, како би егзистенција А. И. била заштићена и како би се сазнало одакле Љубисављевићу информација да је мој телефон на мерама прислушкивања“, рекао је Бранко М. Жујовић.

Подсетимо, Суботицу две месеца потреса афера “Стартер”.

Након што је новинар Бранко М. Жујовић утврдио да је стартер П-12, чија цена не прелази неколико стотина евра, купљен по цени од 1.197.411,60 динара, те да је испоручен без гаранције и склопљеног уговора, директор Љубисављевић му је најпре предложио да на своје новинарско истраживање “стави тачку” након чега би му се “поштено реванширао”, да би, на крају, уређај вратио добављачу и остварио поврат новца.

Дејан Љубисављевић данас није одговорио на новинарска питања у вези са налогом да А. И. буде удаљен са радног места.

УНС: Неприхватљиво да радник обезбеђења добије отказ зато што има контакт новинара

Удружење новинара Србије (УНС) је запрепашћено због отпуштања радника обезбеђења у Суботица-трансу А. И. зато што га директор овог јавног предузећа Дејан Љубисављевић сумњичи да је достављао информације у вези са афером „Стартер“ новинару Бранку Жујовићу и тврдње Љубисављевића да је разговор А.И. и Жујовића пресретнут.

УНС тражи да Тужилаштво за вискокотехнолошки криминал утврди да ли су заиста и по чијем налогу били праћени телефонски контакти радника обезбеђења због сумње да је одавао информације од јавног значаја.

УНС подсећа да радник обезбеђења А.И. уколико је одавао информације од јавног значаја треба да буде заштићен Законом о заштити узбуњивача, а да сви који су одговорни за куповину опреме за Суботица-транс по вишеструко већој цени од стварне, о чему је Жујовић објавио серију истраживачких текстова, треба да одговарају.

foto n1

вести024.рс, Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар