Почетна » СЕЋАТЕ ЛИ СЕ Како је Пицториус Данубио постао видовњак (видео)

СЕЋАТЕ ЛИ СЕ Како је Пицториус Данубио постао видовњак (видео)

од admin
0 коментар

Комедија нарави и још понешто. Тако гласи мото редакције B.A.S.T.A info основане 2012. Године.

Оснивач B.A.S.T.A info је , како се представљао, из народа, Италијан Пицториус Данубио.Контраверзна личност, за којег се, ни дан данас не зна  са сигурношћу које, покретањем Гроцке на пену од Дунава, износио је своје виђење нашег поднебља кроз занимљиве приче. Тада је наводио да  је то што пише искључиво виђење неких догађаја, кроз сатиричан поглед оног, којем су преци одавде са бабине линије. Али баба је била баба- тетка, која није имала порода, тако да он и не зна чији је , наводио је.

И тако је тај контраверзни Талијан једно време јако био актуелан у јавности,  којег су сви пратили. Једна половина га је мрзела, друга волела. Највише су га мрзели из предузећа АД. СНС. Али су га сви пратили јер су хтели да прочитају оно што је написао или фотомонтирао. Знао је да погоди неку ноту пристојног сатиричног погледа. Међутим, Пицториус је нестао једног дана. Редакцију B.A.S.T.A info су наследили његови следбеници и она и данас живи, али смо се ми упутили да сазнамо где је нестао Данубио и зашто.

Након више месечне потраге, у мају ове године појавио нам се траг контраверзног Талијана, којем су преци одавде са бабине линије. Након детаљне провере, сазнали смо да живи ту у Башти на адреси Милићевића Вучка број 5. Одмах смо сели у ауто и кренули на ту адресу. Адреса коју смо имали била је контраверзна као и сам Данубио. Нове зграде, готво ненасељене. Нигде натписа! Усудили смо се да позвонимо на све интерфоне, у нади да ће нам се неко јавити. И након више покушаја, коначно смо зачули познат глас:

-Си, овај, да…

-Данубио, то смо ми, твоји саборци баштенци..

-Драго ми је, уђите пажљиво, први спрат, стан…..

Корачали смо са неверицом да се наш саборац заправо продао предузећу АД СНС, а био је очит борац за правду. Сви његови текстови су нам тада пролазили кроз главу.. Нисмо могли да верујемо, то је ипак Данубио… Али, с друге стране, како је могуће да се један Италијан појављује у Башти изненада, а да се након три године у Башти комунални послови склапају са једном жабарском фирмом. Да ли је ово издаја Данубиа или је ипак, изгледа, био пророк када се појавио ниодкуда….

Размишљајући тако, стигли смо на врата на која нас је послао Данубио. Ушли смо у канцеларију и фотеља је, као и увек, била окренута наопако, тако да Данубиа опет нисмо могли да видимо. Знали смо да је то он, јер то је био његов препознатљив стил. Није хтео да га нико види у јавности, пуштао је увек да нагађају ко је. Никада није ни демантовао разне натписе..

-Добар дан или Бона сера Данубио, реко смо..

-Ма каква баба сера, добар дан бре, одговорио је…

-Мало смо изненађени што смо вас пронашли овде…. Више нисмо сигурни да ли сте то ви или неко друго, упитао сам наглас..

-Ко би био да би био, али то сам заиста ја. Ваш омиљени Данубио. Не брините, ја сам још увек онај стари, само сам сада на тајном задатку. Разоткривам ове моје Талијане, који су такође одавде са бабине линије, Мислим да сам ја један такав довољан. Мислим, ја сам из народа а они су они, знате, Чаробњакови, рече Данубио.

Добро је, помислих у себи, колега такође. Ипак је то наш Данубио!

-Али, како сте знали још пре три године да ће заправо Италијани завладати Баштом? Одакле вам то? Па то је просто немогуће, осим ако нисте видовити, упитали смо Данубиа.

– Оставићу то да сами процените. Нажалост, морам да идем. Долазе ови моји „бабини“. Сада знате где сам. Наставићемо овај разговор. Јер, ипак сам ја човек из народа, а такав је увек , увек.. НИје битно, аривидерчи сада. Морам да разоткријем бабине, враћам се ускоро…

Данубиова фотеља је просто нестала у под… Збуњено смо се погледали… Нажалост, нисмо успели овај пут да му поставимо сва питања. Надамо се да ћемо ускоро то учинити. Јер, без обзира на све, један Италијан, па био он са бабине линије или не, који се савим случајно појавио у Башти 2012-те године, као да је предвидео тај Талијански сценарио. Некадашња мржња према Италијанима, у Башти је данас замењена са великом љубави. За сада нам само остаје да се присетимо неких од његових силних дела..

 

Movie from Pictorius Danubio on Vimeo.

 

Ернесто де ла Серна и B.A.S.T.A info

Можда ти се свиди

Оставите коментар