Почетна » Активистички лексикон – Милица Батричевић, БеФем, Београд: Хвала унапред сваком ко поред свих изазова изабере да покаже да друштво може и треба другачије да изгледа

Активистички лексикон – Милица Батричевић, БеФем, Београд: Хвала унапред сваком ко поред свих изазова изабере да покаже да друштво може и треба другачије да изгледа

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из Београда, од Милице Батричевић из БеФем-а.

Феминистички културни центар БеФем већ годинама уназад својим програмима утиче на повећање видљивости жена у медијима. Преиспитује, промовише и активира феминистичку политику, културу, као и уметност. БеФем тим је у оквиру пројекта “Зелена феминистичка трансферзала” посетио села на Војводини са циљем регионалног повезивања активних жена активним у руралним заједницама широм Србије. О свом искуству говорила је Милица Батричевић из ове организације.

1. Због чега је активизам важан?

– На мом столу стоји порука “Овај свет може да буде бољи” и заиста верујем да активисти и активисткиње својим радом, односно кроз активизам то показују и сматрам да је то важно.

2. Која је била иницијална каписла да започнете Вашу активистичку причу?

– Наших активистичких прича је много, од покретања феминистичког фестивала који је окупљао жене из регије и шире Шведске, препознавања тога да женски допринос није препознат и награђиван, те покретања доделе феминистичких признања Бринг тхе ноисе, до првих феминистичких летњих сусрета у селу Бездан који су створили простор за разовор о феминизму на селу.

3. Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

– Нисмо никада пожелеле да одустанемо, али смо пожелеле да имамо више времена за одмор.

4. Који су Вам били највећи изазови током активистичке борбе?

– Изазова је много, али издвојила бих време и финансије као ограничен ресурс који често онемогућавају да водимо све борбе које сматрамо важним, које нас покрећу и које доносе промене. Изазов је и сужен простор за развој и представљање женских иницијатива и њиховог рада који је од важности за цело друштво. Ми видимо да је тим темама и перспективама место у маинстреам-у. Баш због тога БеФем упорно ради на охрабривању, подизању видљивости и развоју организација и самих активисткиња креирајући простор који у друштву недостаје.

5. Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

– Таквих тренутака срећом има много, а последњи који бих издвојила јесте сусрет активних жена од Бездана до Бродарева и енергија заједништва, размене и солидарности која се створила међу свима нама тамо присутним.

6. По(р)ука будућим активистима…

– Моја порука тиче се одговара са почетка, а то је зашто је активизам важан и са тим у вези желим да кажем хвала унапред сваком ко поред свих изазова изабере да покаже да заједнице, друштво и свет могу и треба другачије да изгледају.

7. Подршка кроз промени.рс нам је значила због…

– Могућности да кроз наш континуирани рад порастемо, изградимо нова савезништва, пријатељства и перспективе које нам, у заједништву са старим сарадницама, дају снагу и ветар у леђа да наставимо да даље радимо, као и због подршке коју смо били у прилици да пружимо другим иницијативама.

Аутор фотографија је Тања Дробњак

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар