Почетна » ЕКСПЕРИМЕНТИ НА ОТВОРЕНОМ Манифестација „Винчина летња сцена“ у Гроцкој (ФОТО)

ЕКСПЕРИМЕНТИ НА ОТВОРЕНОМ Манифестација „Винчина летња сцена“ у Гроцкој (ФОТО)

од admin
0 коментар

У петак, 12. августа са почетком у 16 часова, па све до 20 часова, научни радници из Института за нуклеарне науке у Винчи у простору „Грочанске чаршије“ (испред ГО Гроцка), изводе програм намењен деци и младима – занимљиве експерименте на отвореном.

Манифестација у Гроцкој, у сарадњи са Центром за културу и ГО Гроцка, организује се у циљу промоције и популаризације науке код младих, научно истразивачког рада научних радника, природно-техничких факултета као и самог Института нуклеарних наука Винча.

Учесници, а то су сви заинтересовани млади суграђани, имаће прилику да на забаван, једноставан и јединствен начин узму учешћа у извођењу појединих експеримената уз помоћ научних сарадника.

Посебна пажња је посвећена безбедности учесника. Демонстрације и експерименте који подразумевају активно учешће воде најмање двоје научних радника, тако да су корисници под строгим стручним надзором. Такође, пре почетка рада, учесници ће бити детаљно упознати са правилима рада у покретној лабораторији и биће обезбеђена заштитна средства, попут лабораторијских мантила, рукавица, наочара и осталог заштитног материјала.

О манифестацији:

Манифестација „Винчина летња сцена 2016” изводи се на различитим локацијама и подразумева разноврстан програм, који укључује вишедисциплинарне изложбе и научне трибине из различитих научних области, праћене занимљивим експериментима и демострацијама током јула и августа месеца. Поставка је покретна и предвиђена је за ученике основних и средњих школа, али и за све заинтересоване грађане.
Планирани ефекти манифестације су:
• Демистификација појмова наука, научници и научни рад
• Ширење свести о значају и лепоти научне делатности
• Мотивација младих за студирање факултета природних и техничких групација

Циљ манифестације јесте да се учесници едукују о здрављу, заштити околине, материјалима који се могу користити у пречишћавању вода и слично, да се упознају са могућностима примене резултата научног рада у свакодневном животу и како да побољшају квалитет живота, као и да добију информације о значају науке у друштву, о научним достигнућима у Републици Србији и иностранству, чиме се повећава њихов степен информисаности о науци и научним достигнућима у Републици Србији, предностима студирања на природним и техничким факултетима, бављењу научно-истраживачким радом.

 

Зорица Атић

Можда ти се свиди

Оставите коментар