Почетна » ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

од admin
0 коментар

Преображење Господње је велики хришћански празник, који се у Православљу убраја у 12 великих Христових празника, а слави се на данашњи дан, 6. августа по јулијанском, односно 19. августа по грегоријанском календару.

Православна црква прославља овај празник од VII века, док га је Запад прихватио и унео у свој календар тек 1457. године и то као сећање на победу хришћанске војске над Отоманском војском код Београда, када је Јанош Хуњади, код нас познати и као Сибињанин Јанко, заједно са фрањевцем Иваном Капистраном спречио продор Отомана даље на север. И Сибињанин Јанко и Иван Капистран су убрзо након те победе умрли – Јанко у Земуну, а Капистран у Илоку.

Празник Преображења Господњег је битан у хришћанству, јер је тог дана на гори Тавор, као и три године пре тога на реци Јордан, Бог Отац потврдио да је Исус Христос Син Божији, а томе су присуствовали три ученика Господа Исуса Христа Петар, Јаков и Јован. Такође, уз Господа Исуса Христа појавила су се са његове десне и леве стране старозаветни пророци Мојсије и Илија, као Исусове слуге, и тиме је показано да није тачна јеврејска заблуда да је Исус Христос само један од пророка, већ да је Он Цар над пророцима и Син Божији. Господ Исус Христос је повео тројицу својих ученика како би им ојачао веру пред Његово страдање и да не би отпали од Њега.

Преображење Господње је празник који је увек у време Госпојинског поста и зато је трпеза посна, али је разрешена на рибу и вино. На крају данашње Свете Литургије освешћује се грожђе, а у црквеним богослужењима празнује се седам дана, током којих се певају песме посвећене овом Јеванђељском догађају.

У народу је празник Преображења Господњег познат као дан од када почиње смена годишњих доба и када се мења и вода и земља, и када се више не би требало купати у рекама.

 

ТРОПАР, глас 7:

Преобразио се јеси на Гори, Христе Боже, показавши ученицима Твојим славу Твоју, колико могаху. Нека обасја и нас грешне вечна светлост Твоја, молитвама Богородице, Светлодавче, слава Теби.

Снежана Недић

https://www.facebook.com/priceizpredgradja/?ref=aymt_homepage_panel#

Можда ти се свиди

Оставите коментар