Почетна » Најстарија калдрма у Гроцкој

Најстарија калдрма у Гроцкој

У самом центру

од Други Пишу
0 коментар

Иако је Скадарлија најпознатија камењем поплочана улица у Београду, најстарија налази се на сасвим другом крају града и то у београдској општини Гроцка. У самом центру ове општине налази се најстарија сачувана калдрма у Београду, пише портал Београд уживо.

Ова улица је 1994. године постала пешачка зона, а 2016. године приликом реконструкције испод калдрме пронађен је још један слој турске калдрме. Како напомињу из Завода за заштиту споменика културе, то припада Цариградском друму, једној од тада најважнијих саобраћајница на Балкану. Преко Гроцке, та улица је спајала Београд са Истамбулом, преноси портал Београд уживо.

Друм је прављен од речног камена извађеног из оближњег Дунава, а према доступним подацима они потићу из периода средњег века. Нешто слично, али врло млађе израде су улице у старом Земуну и на Косанчићевом венцу.

Скадарлија, иако многима прва асоцијација за калдрму у Београду, ипак је само реплика и покушај да се дочара некадашњи амбијент и направљена је тек 1961. године. Оно што јесте аутентично је дух староварошких улица.

Можда ти се свиди

Оставите коментар