Почетна » Признања градског Завода за заштиту споменика културе Центру за културу и Општини Гроцка

Признања градског Завода за заштиту споменика културе Центру за културу и Општини Гроцка

Директорка установе културе у Гроцкој се захвалила на двоструком признању

од Жиг Инфо
0 коментар

Општина Гроцка је по броју и вредности својих културних добара раме уз раме са централним општинама престонице, али као мало која има одличну сарадњу са надлежним Заводом за заштиту споменика културе Града Београда у очувању и заштити свога блага.

Поводом јубилеја од 20 година значајне манифестације Дани европске баштине, и читавих 60 година постојања и рада, у уторак 20. септембра на скупу посвећеном сећању на Гордану Гордић, која је била једна од пионира и првих активних учесника ове манифестације, Завод за заштиту споменика културе се пригодно захвалио својим колегама и сарадницима на прегалаштву, међу којима се истакла Општина Гроцка са својим Центром за културу Гроцка.

Овом приликом је Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе, уручила захвалницу за успешну сарадњу на заштити и очувању непокретних културних добара Града Београда Зорици Атић, историчарки уметности и директорки Центра за културу Гроцка – установе културе Општине Гроцка.

Признање за успешну сарадњу је додељено и Општини Гроцка, која у престоници баштини изузетно културно благо из свих епоха, међу којима су бројна културна добра, споменици културе и просторне целине од великог и изузетног значаја.

Директорка установе културе у Гроцкој се захвалила на двоструком признању, истакавши како су Центар за културу Гроцка, који послује у Ранчићевој кући, споменику културе од великог значаја за нашу земљу, и читава зелена и воћна Општина Гроцка, имали велику част и срећу да културна добра која баштине буду заштићена међу првима, још давне 1966. године, готово одмах по оснивању Завода. Имајући у виду дугогодишњу успешну сарадњу са градским Заводом, надлежном установом заштите, навела је да гаје и велике планове за будући заједнички рад на очувању културних добара Гроцке.

Присутни су у сали Завода могли погледати и изложбу приређену за Дане европске баштине, која прати меморијално културно наслеђе са темом „Гробља и надгробни споменици Београда“, на којој су међу културним добрима из 17 београдских општина, приказана чак три споменика културе Општине Гроцка – Kасноримска гробница у Брестовику, Манастир Рајиновац, и Спомен костурница у Ритопеку.

Догађају су присуствовали представници Града Београда, Секретаријата за привреду, Туристичке организације Београда, као и бројне колеге и сарадници из више установа културе и заштите.

Можда ти се свиди

Оставите коментар