Почетна » Нашао кости мамута у Блацу

Нашао кости мамута у Блацу

од admin
0 коментар

После необичног открића Радисава Степановића, када се недалеко од његове куће одронило брдо, чека се реч стручњака

КОСТИ које је после одрона брда недалеко од своје куће пронашао Радисав Степановић из Блаца, према оцени стручњака, старе су око десет милиона година. Стручњаци прокупачког Народног музеја, које је Степановић обавестио о проналаску, кажу да је највероватније реч о остацима мамута.

– О овом открићу већ сам обавестила Природњачки музеј из Београда и очекујем да почну озбиљна истраживања – истиче археолог Јулка Кузмановић Цветковић, директорка прокупачког музеја.

Објашњавајући да су пронађени остаци заправо кости неке крупне животиње, археолог Кузмановић Цветковић истиче да је реч о деловима бутне кости и зглоба старих око десет милиона година.

Радисав Степановић је и пре тридесетак година приликом копања темеља за кућу у свом дворишту пронашао остатак зуба величине двадесетак сантиметара, док су у околном селу Пребреза још 1958. пронађени фосилни остаци животиња чија се старост, према процени стручњака, креће око петнаест милиона година.

– Ово налазиште је веома значајно јер указује на то да су у праисторији на овом подручју живеле животиње чијих сродника сада има само у тропским крајевима – истичу из прокупачког Јавног предузећа за заштиту животне средине коме је Уредбом Владе Србије локалитет у Пребрези поверен на управљање.

Д. ЗЕЧЕВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар