Почетна » ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ У МОКРИНУ Лешеви свиња са депоније прерађени у шунку и сланину, месо продавано на црно, шницле и на трпези?!

ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ У МОКРИНУ Лешеви свиња са депоније прерађени у шунку и сланину, месо продавано на црно, шницле и на трпези?!

од admin
0 коментар

Групу у Мокрину пољочувари затекли како касапе угинуле свиње. Да ли је шунка са бачених лешева завршила у продаји

ЗАПОСЛЕНИ у кикиндској Пољочуварској служби суочили су се у Мокрину с језивим призором. На импровизованој депонији свињогојске фарме пре два дана затекли су неколико мештана како ужурбано касапе лешеве животиња, а потом обрађене шунке, сланину, крменадле и све остало што може да се поједе, трпају у пластичне посуде и некуд односе. „Месари“ су се, опазивши униформисане госте, уплашили и разбежали, оставивши на ледини део месишта.

Пољочувари су, како каже један од њих, Драган Јевђевић, поступили у оквиру своје надлежности. Примакли су се групи и фотографисали актере сабласног свињокоља, а потом о догађају телефоном обавестили ветеринарску инспекцију у Кикинди.

– Урадили смо све што смо могли – наглашава Јевђевић. – Те људе нисмо имали право да задржимо док не дође инспекција и полиција. Наше је било само да их фотографишемо и снимке, са службеном белешком, проследимо надлежнима, што смо одмах и урадили. Чекамо расплет…

У ветеринарској инспекцији у Кикинди засад се на ову тему не оглашавају. Њен шеф Ксенија Лакета, кратко нам каже, да није компетентна да даје изјаве, упућујући нас на надлежно Министарство пољопривреде. Не зна се ни шта је предузела полиција, с обзиром на то да у чину транжирања цркотина има елемената опасности од обољења, тровања и заразе, поготово због чињенице да се шницла од угинулих, па потом у јаму бачених, товљеника, по свему судећи, нашла на нечијој трпези. Месо са депоније, причају нам Мокринчани, продавано је на црно, од куће до куће, па чак и на пијаци, као да је проистекло после редовног свињокоља. Знају добро те продавце, пас нема за шта да их уједе, свињче никад нису ухранили. Ти изузетно сиромашни људи, Роми иначе, не устежу се да и сами једу месо од угинулих животиња. Они, уз то, што потврђује мноштво кривичних и прекршајних пријава, не презају ни од других недозвољених, кажњивих радњи.

* Драган Јевђевић

УГОВОР СА КАФИЛЕРИJОМ

НЕЗВАНИЧНО сазнајемо да је „Есентико“ донедавно имао уговор о одношењу анималног отпада с кафилеријом у Инђији, која је у међувремену затворена, а да, за невољу, у потпуности није заживела новоуспостављена сарадња са кафилеријом „Протетика“ из Сомбора. Фарма је тако пронашла привремено решење. Пошто је њен објекат за одлагање угинулих свиња препун, ископана је јама у коју су бацане лешине. Није се, за невољу, стигло да се та дивља депонија затрпа.

ПОЛУТКЕ У JАМИ

ПОПЉОЧУВАРИ, иначе, наглашавају да су у послењих 10 дана, у два наврата, затицали мештане како у јами удањеној око 30 метара од фарме у Мокрину обрађују свињске полутке од лешина. Житељи Мокрина, опет, кажу да ова крајње забрињавајућа прича није од јуче, само се за многе случајеве одношења цркотина ради људске исхране није превише марило.


БЕЗ ОБJАШЊЕЊА

СВИЊСКА фарма у Мокрину у власништву је приватне фирме „Есентико“ са седиштем у Кули. У намери да чујемо зашто је анимални отпад одлаган на локацију доступну грађанима, позвали смо директора и власника Милана Глиговића, али нам је речено да је на путу и да ће нам се јавити чим се врати, за три дана.

М. ИВЕТИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар