Почетна » ПОТВРЂЕНО 6 СЛУЧАЈЕВА МАЛАРИЈЕ У СРБИЈИ: Одржан хитан састанак врха здравствених власти

ПОТВРЂЕНО 6 СЛУЧАЈЕВА МАЛАРИЈЕ У СРБИЈИ: Одржан хитан састанак врха здравствених власти

од admin
0 коментар

Наставиће се са интензивним надзором над евентуалним новим случајевима маларије међу мигрантима, а оцењено је да постојећи случајеви не представљају значајну претњу за даљи пренос маларије

Маларија, инфективна болест коју преносе комарци дијагностикована је код шест миграната који бораве у нашој земљи, потврдиле су здравствене власти у Србији.

Ово је потврђено данас на састанку Мултисекторског тима за надзор над векторским заразним болестима у Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“, а након чега је издато саопштење.

– На састанку је размотрена и информација о потврђених шест случајева маларије међу мигрантима у Србији. Закључено је да ће се наставити са интензивним надзором над евентуалним новим случајевима маларије међу мигрантима, као и да постојећи случајеви не представљају значајну претњу за даљи пренос маларије како међу мигрантима, тако и међу локалним становништвом – наводи се у саопштењу Института “Батут”.

Foto - Ilustracija: Profimedia, Marko Todorović, Tanjug/AP

Телеграф је пре два дана објавио да је код тројице миграната откривена маларија. Они су одмах збринути на клинику за инфективне и тропске болести Клуиничког центра Србије, али је један пацијент после пар дана на своју руку напустио болницу.

Осим о маларији, на састанку Мултисекторског тима размотрене су и информације о актуелној епидемиолошкој ситуацији грознице Западног Нила у Србији, као и информације о до сада предузетим мерама на превенцији и контроли Зика вирусне инфекције.

– Институт за јавно здравље Србије је још 1. јуна 2016. године преко своје мреже института и завода за јавно здравље упутио Препоруке за надзор над грозницом Западног Нила у хуманој популацији у Србији клиникама за инфективне и тропске болести, односно инфективним одељењима Општих болница, уз напомену да се посебна пажња обрати на неуроинвазивне облике болести. У сарадњи са Националном Референтном лабораторијом за АРБО вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, омогућена је етиолошка дијагностика енцефалитиса или менингитиса узрокованих вирусима, обољења која су и до сада била присутна у нашој популацији. Истовремено, Клиника за инфективне и тропске болести КЦС је спремна за прихват и лечење свих пацијената чије лечење буде неопходно – истиче се у саопштењу “Батута”.

Foto: Wikipedia/Jim Gathany

Истакнута је и важност интензивирања активности локалних самоуправа на примени мера за сузбијање комараца. Истовремено, указано је на потребу да локалне самоуправе благовремено направе план активности за третирање комараца и за наредну годину.

Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide

У вези са спроведеним мерама на превенцији и контроли Зика вирусне инфекције саопштено је да је свим релевантним здравственим установама такође упућено стручно-методолошко упутство, као и да су представници Института за јавно здравље Србије у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије упознали наше спортисте и све чланове олимпијског тима са свим информацијама које се односе на поступање пре, за време и по повратку са Олимпијских игара које се одржавају у Бразилу. Институт за јавно здравље Србије располаже довољним количинама тестова за откривање Зика вируса.

Телеграф.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар