Почетна » “Гроцка инфо” прекршио одредбе Кодекса новинара Србије

“Гроцка инфо” прекршио одредбе Кодекса новинара Србије

од admin
0 коментар

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.3. 2015. године, већином гласова изриче 

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом „Савет за штампу: Поново изречена јавна опомена уреднику портал ‘Наша Гроцка’”, портал “Гроцка инфо”

1.прекршио је тачку 1. Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије,  о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије,

2. прекршио је и тачку 1. Одељка V (Новинарска пажња), по којој је новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жељко Маторчевић поднео је жалбу Савету за штампу, јер је, како је навео, портал “Гроцка инфо” већ самим насловом објављеног текста прекршио Кодекс новинара Србије. Тај портал је, објављујући одлуку Комисије за жалбе Савета за штампу, донету на седници крајем фебруара 2015. године, нетачно навео да је Савет “поново” изрекао јавну опомену уреднику портала “Наша Гроцка инфо” Жељку Маторчевићу.

Портал “Гроцка инфо” није одговорио на жалбу.

Увидом у документацију Савета за штампу, закључено је да је порталу “Наша Гроцка инфо” Комисија за жалбе на претходној седници први пут изрекла јавну опомену, те да је нетачно наведено да је опомена поново изречена. Такође, Савет за штампу, односно Комисија за жалбе, одлучује о томе да ли је Кодекс прекршио медиј, а не новинар или уредник неког медија, па је нетачно и то да је опомена овога пута изречена Жељку Маторчевићу. Већина чланова Комисије оценила је да су ове грешке у тексту намерно направљене и да је одлука Комисије за жалбе злоупотребљена за наставак “обрачуна” два конкурентска портала, који већ дуго траје.

Један члан Комисије сматрао је да је Маторчевић најпре требало да затражи од редакције објављивање демантија, а не да се одмах обрати Савету за штампу, због чега је Комисија за жалбе са осам гласова “за” и једним “против” одлучила да је портал “Гроцка инфо” прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и изрекла јавну опомену.

Више на savetzastampu.rs

Можда ти се свиди

Оставите коментар