Почетна » Центри за социјални рад у средишту злочина и афера који потресају Србију

Центри за социјални рад у средишту злочина и афера који потресају Србију

од Други Пишу
0 коментар

Једна директорска смена, неколико дисциплинских казни и покренутих поступака за утврђивање пропуста у раду, тренутни су епилози преиспитивања одговорности челника и запослених у центрима за социјални рад у случајевима убистава деце и супружника и породичног насиља која, попут последњег у Зајечару, када је очух насмрт пребио двогодишњу Петру, годинама потресају Србију.

Домаћи центри за социјални рад нашли су се у средишту неколико злочина и афера, а бројни коментари у јавности, али неретко и новински наслови, означавају их као “саучеснике” у тим догађајима са најтрагичнијим последицама.

“Блиц” вас подсећа на неколико таквих упечатљивих случајева, након чијих последица се тражила и одговорност запослених у неколико Центара.

Као и обично, када у јавност доспеју случајеви злочина над децом или породичног насиља, намеће се закључак да су у њима заказали сви у “ланцу”, а да до најгорих последица најчешће долази због преблаге казнене политике правосуђа за наслнике и неефикасности запослених у Центрима за социјални рад. Наиме, чињеница је да се суд у доношењу одлука у случајевима породичног насиља у готово 90 одсто њих ослања баш на мишљење надлежног Центра за социјални рад.

Многе убице већ биле осуђиване
Зато је и било могуће да неки од насилника постану и убице. Пример тога је управо случај Ловрић, јер је Милан Олги насиљем претио још пре изласка из затвора, где је служио двогодишњу казну, о чему је обавестила Центар за социјални рад на Новом Београду.

Она је истовремено поднела и тужбу за развод брака, а њени адвокати су захтевали да се Милану након изласка из затвора изрекне забрана приласка супрузи и тројици синова. Међутим, ни Центар ни Трећи основни суд у Београду то нису прихватили.

Несрећну Олгу Милан је убио управо изспред Центра за социјални рад и то наочиглед троје малолетне деце!

Убица из Раковице
И убица из Раковице, Милан Николић био је осуђиван и то због нелегалног поседовања оружја и разбојништва. На суђење за насиље није ни стигао, јер је дан раније убио бившу супругу и сина. У овом случају психијатри клинике “Лаза Лазаревић” су убици дијагностиковали чак шест поремећаја личности и препоручили да дете може да виђа максимално два часа седмично и то у контролисаним условима.

Уместо тога, суд је на основу мишљења Центра за социјални рад у Раковици, места где је Николић и убио бившу жену и сина наочиглед сведока, донео одлуку да Николић сина може да виђа чак шест и по сати недељно без надзора, а то је малишана и његову мајку коштало живота!

Подсетимо, Марко Николић (42) је те среде испред Центра за социјални рад у Раковици, ножем убио своју бившу невенчану супругу Мају Ђорђевић (38), неколико минута након што је пред њу довео свог полумртвог сина Михаила (4), којег је давио на гробљу у Бањици, а затим га пред несрећну жену треснуо о бетон те му је поломио лобању и карлицу. Дечак је преминуо управо због тих прелома.

Годинама знали за злостављање
Шта тек рећи како је “испраћен” стравичан злочин у Вршцу? Убица је, наиме, годинама злостављао супругу која је због тога поднела захтев за развод, а и сама Сузана је, након што је остала без своје Петре, на протесту испред Центра за социјални рад јавно рекла да је “упозоравала од првог дана да се овако нешто може догодити”, подсећајући да јој је на дан злочина послао порука “убићу дете, па себе”.

Пресуда против Марка Будимировића за породично насиље, иначе, гласила је да је пет година “услед мешовитог поремећаја личности и анксиозно депресивног поремећаја, физички и психички злостављао ограничавајући јој кретање…”. Центар, међутим, иако је неспорно знао за случај породичног насиља убице над Сузаном, никакву одлуку о старатељству и моделу виђања детета, није ни донео држећи се тога да формално-правно поступак развода њиховог брака није ни почео. Нажалост, предупредио га је злочин какав се не памти.

ЦСР: Недостају нам радници
Но, да не буде да се центри за социјални рад једноставно некритички проглашавају “саучесницима у злочину”, ваља подсетити на став Синдиката запослених у социјалној заштиити који је, након једног од ових трагичних случајева, саопштио да „систем социјалне заштите нема капацитете да се избори са свим проблемима са којима се сусреће“.

– Пропусти који се наводе, а тичу се чињенице да Центар није пратио случај могу да буду у индивидуалној одговорности и ако јесте нека се иста утврди, али се заборавља кључна ствар – систему социјалне заштите фали око 1.700-1.800 радника, најмање 500 на приоритетним позицијама, систем функционише испод минумума процеса рада годинама и како очекивати да данас центри и установе обављају свој посао? Постоје центри који немају лиценцираног стручног радника, који немају водитеља случаја, правника, установе за смештај где један радник задужује по неколико васпитних група. Одговорност треба тражити и на другој адреси јер је овај систем задњих 10 и више година запуштен и изложен озбиљном немару – поручили су својевремено из Синдиката запослених у социјалној заштити.

Петра сахрањена, мајка и очух саслушани
Последњи случај бруталног убиства детета који данима потреса јавност Србије десио се у Зајечару. Очух је до смрти тукао двогодишњу пасторку, док је њена мајке све то знала.

Мала Петра (2), коју је очух Милош Н. како се сумња брутално претукао до смрти, сахрањена је јуче. У Вишем тужилаштву у Зајечару саслушан је Милош Н, који је осумњичен да је претукао девојчицу, и он се бранио ћутањем.

Њему се, како је за “Блиц” речено у Тужилаштву, на терет ставља тешко убиство детета за које је запрећена казна доживотног затвора без условног отпуста. Јуче је саслушана и мајка девојчице због постојања основа сумње да је извршила кривично дело занемаривање и запуштање малолетног лица. Тужилаштво је предложило суду да јој одреди притвор до 30 дана.

Центар за социјални рад у Зајечару потврдио је да је породица на смрт претучене двогодишње девојчице П. Б. у Зајечару била у систему социјалне заштите од 2016. година, али нису саопштили по којим тачно основама.

– Центар за социјални рад у Зајечару обавештен је од стране надлежних органа о смрти малолетне П. В. и одмах је реаговао у оквиру својих надлежности. Породица малолетне П. В. је на евиденцији овог Центра била по разним основама још од 2016. године, тако да је Центар за социјални рад континуирано пратио ову породицу у поступцима који су повремено вођени, предузимајући све мере из своје надлежности – наводе се у саопштењу Центра за социјални рад.

Заштитник грађана након овог бруталног убиства покренуо је поступак контроле рада Центра за социјални рад у Зајечару.

Хронологија злочина који су потресли Србију
Нови Београд, 2017: Убио жену испред Центра за социјални рад

Испред Центра за социјални рад на Новом Београду Милан Ловрић, наочиглед троје деце, крвнички је ударцима каменом у главу убио супругу Олгу, а потом пресудио себи. Убица је био два пута осуђивани насилник на условном отпусту, а убијена је десет година преживљавала праву тортуру у браку с њим. Епилог су биле смене директорке београдског Центра за социјални рад и руководитељке новобеоградске испоставе Центра, док је неколико радника дисциплински кажњено.

Раковица, 2017: Бившу жену и сина убио такође испред Центра

Само седам дана касније, опет стравичан догађај испред Центра за социјални рад, и то у Раковици, када је Марко Николић убио своју бившу невенчану супругу Мају Ђорђевић, а четворогодишњег сина Михајла задавио. Убица, који је шест месеци касније пресудио себи у затворској ћелији пререзавши гркљан, тада је ножем повредио и троје радника Центра и једног пролазника. Одговорност надлежних решена је у “пакету” са случајем Ловрић – сменом Микаине Стевановић, в. д. директора београдског Центра за социјални рад.

Шид, 2019: Сексулано злостављање у хранитељској породици
Девојка из Шида, када је напунила 18 година, пријавила је полицији да ју је хранитељ М. М. (60) сексуално злостављао пуних 10 година! Центар за социјални рад у Шиду је оштећену у хранитељску породицу сместио када је имала свега шест година, а М. М. је почео да је сексуално узнемирава од њене десете године.

Злостављач је са тужилаштвом склопио споразум о признању кривице и осуђен је на годину дана кућног завора, али питање како шидски Центар није приметио да хранитељ злоставља штићеницу пуну деценију, остало је без одговора.

Вршац, 2022: Удавио ћеркицу у кофи са водом
Марко Будимировић убио је своју двоипогодишњу ћерку удавивши је у кофи са водом, а потом се обесио. Претходно је годинама злостављао супругу Сузану што је био разлог да она поднесе захтев за развод брака, а само седам дана пре злочина био је условно осуђен на годину дана због породично насиља, уз судску меру обавезног психијатријског лечења и забране приласка супрузи.

Покрајински секретаријат за социјалну заштиту је тражио разрешење директорке вршачког центра за социјални рад и поднео кривичну пријаву против одговорног лица Центра и запослених код којих су утврђени пропусти у раду.

FOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ, FACEBOOK / RINGIER
.Предраг Вујанац   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар