Почетна » Дејан Петар Златановић и Дамњан Кнежевић пуштени да се бране са слободе

Дејан Петар Златановић и Дамњан Кнежевић пуштени да се бране са слободе

Одлука је донета данас

од Други Пишу
0 коментар

Дејан Петар Златановић и Дамњан Кнежевић одлуком Апелационог суда су пуштени да се у поступку који се против њих воде бране са слободе, тако што су уважене жалбе бранилаца у целости, каже за Данас адвокат Марко Пушица, бранилац Златановића и Кнежевића којима се на терет ставља позив на насилно ремећење уставног поретка.

Одлука је донета данас.

„Суд је стао на становиште које је у жалбама изнето, да не постоји ниједан разлог за продужавање притвора, а практично су утврдили да је и само утврђивање притвора било спорно. Додуше посредним путем, јер је на бази истих разлога притвор био једанпут одређен, а онда на основу истих разлога и продужен. Апелациони суд је правилно преиспитао одлуку о продужењу притвора, преиначио решење о продужењу које је донео Виши суд у Београду и они се сада бране са слободе“, објашњава Пушица.

Процес, напомиње, и даље траје, а главни претрес заказан је за 20. април ове године , јавио је Данас.

„Бране са слободе без и једне мере процесне принуде. Потпуно су слободни“, наводи Пушица.

Златановић, оснивач и уредник медијске куће СРБИН.инфо и организатор сретењског протеста код Председништва, и Дамњан Кнежевић, вођа неформалне групације „Народне патроле“, приведени су исте вечери када је протест којим су се противили усвајању европског предлога споразума Београда и Приштине. Златановић је, уз универзитетског професора Дејана Мировића, званично у МУП-у пријавио тај скуп.

Више јавно тужилаштво (ВЈТ) у Београду поднело је 15. марта Вишем суду у Београду оптужни предлог против Дамјана Кнежевића (34) и Дејана Златановића (51) због сумње да су средином фебруара ове године позивали грађане Републике Србије на насилно свргавање председника Републике Србије.

Окривљенима се на терет ставља продужено кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву, саопштило је ВЈТ.

У оптужном предлогу тужилаштво је суду предложило да Кнежевића осуди на казну од годину и по дана затвора, а Златановића на годину дана затвора.

Такође је предложило суду да продужи притвор окривљенима да не би поновили кривично дело у кратком временском периоду.

 

Данса/Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар