Почетна » Пре тачно четири године смењен са великом подршком, данас добио пет година затвора

Пре тачно четири године смењен са великом подршком, данас добио пет година затвора

Судбина бившег председника ГО Гроцка, Драгољуба Симоновића

од Жељко Маторчевић
1 коментар

20. марта 2019. године, након притиска јавности Скупштина ГО Гроцка смењује председника ове локалне самоуправе, Драгољуба Симоновића који је претходно поднео оставку.

Истог дана, изабрана је нова председница Општинен, такође чланица Српске напредне странке, Живадинка Аврамовић, која је након што је изабрана изјавила:

„Врло је тешко рећи да ли ће бити боље или горе. Сарадници су остали исти, један човек на општини не може да уради ништа сам, иза свакога од нас стоји тим људи који треба да ради, а с обзиром да је тим остао исти, ја очекујем да ћемо успети, ако не боље, онда у том нивоу, да наставимо да радимо.“

На питање медија да ли мисли да је бивши председник Драгољуб Симоновић добро радио, Аврамовић је изјавила да „ако питате грађане, они су изузетно задовољни његовим радом“.

„Наравно, и ми као његови сарадници, и ми сматрамо, да што се тог дела тиче, његов посао био на завидном нивоу“, додала је.

Живадинка Аврамовић

Уочи седнице Скупштине општине Гроцка, испред зграде локалног парламента окупило се неколико десетина присталица СзС, који су затражили од одборника локалног парламента да Симоновића разреше функције.

Истовремено, окупили су се и симпатизери Српске напредне странке (СНС), за које представници СзС-а су тврдили да су нека врста контрамитингаша. На месту протеста није било видљивог присуства полиције,

ФАКТИ

За тадашњу заказану седницу СГО Гроцка, лидери опозиције испред Савеза за Србију најавили су раније протесте јер Драгољуб Симоновић, сада већ првостепено окривљен као налогодавац за паљење куће нашег новинара Милана Јовановића, није поднео оставку на функцију председника ове општине као ни на функције у Српској напредној странци.

 

У међувремену, тачније у петак 15. марта 2019. године, Симоновић подноси неопозиву оставку коју је дан пре ове седнице предао на писарници ГО Гроцка. Ипак, опозиција није одустала од најављеног протеста за 20. март 2019. године јер усвајање оставке председника Општине Драгољуба Симоновића није било међу најављеним тачкама дневног реда тадашње седнице парламента у Гроцкој, због чега је СзС одлучио да организује протестни скуп испред локалне скупштине.

 

Пре окупљања присталица опозиције и грађана који подржавају протесте 1 од 5 милиона у Србији, Драгољуб Симоновић је организовао „спонтану „подршку“ политици коју је он водио. Наиме, већ око 9 часова ујутру, неколико десетина симпатизера напредњака заузео је пролаз ка улазу у ГО Гроцку као подршка Драгољубу Симоновићу. Од окупљених „спонтаних грађана подршке“ највише је било радника јавних предузећа као и млађих лица за које је дискутабилно одредити да ли су уопште пунолетна. Касније су медији објавили да је међу Симоновићевом подршком било доста чланова из Младеновца, Раковице…

 

Милош Бугарчић, тадашњи директор „Еко Гроцка“

Око 10. часове, непосредно пре почетка седнице СГО Гроцка, окупило се  и неколико десетина присталица опозиције, предвођених лидерима СзС у Београду – Борком Стефановићем, Николом Јовановићем, Зораном Лутовцем, Марком Бастаћем а нешто касније стигао је и Бошко Обрадовић.

Пре него сто су представници СзС дали изјаве, дошло је до мањег кошкања присталице две стране.

За време одржавања протеста примећено је да су са зграде ГО Гроцка радници ове општине снимали окупљене. Употребљен је и дрон за снимање присталица СзС-а којим је руководио С.М члан напредњака и Инфо службе ГО Гроцка. Присталице СзС а су узвратили снимањем радника општине, након чега су се они повукли у зграду општине.
Представници грађана који подржавају Симоновића узвикивали су пароле „Није вам ово РТС“, „Ђиласе лопове“ и „Бошко Фашисто“. С друге стране, представници СзС-а су узвикивали „Паликуће, Лопови“, „Готов је“, „Сима је пао“. У једном тренутку било је јако напето између припадника два табора, све док присталице опозиције нису окренули леђа присталицама СНС-а.
Добацивања из оба табора била су константна али су више доминирала из табора присталица СНС-а. Присталице СНС-а су и тренутку док је наш новинар Милан Јовановић, којем је запаљена кућа, давао изјаву узвикивали да је то све намештаљка, те како је он (Јовановић) сада зарадио на паљењу куће.
Новинар Милан Јовановић се обратио окупљенима и рекао да је и даље уплашен за свој живот. Рекао је и да и даље „нема кућу којој може да се врати, јер је његова кућа спаљена“.
Уједно са протестима одржавала се и седница ГО Гроцка, на којој је прво констатована оставка Симоновића а, затим је проширена са тачкама дневног реда за избор новог председника.
За новог председника општине Гроцка изабрана је дотадашња заменица председника општине Живадинка Аврамовић. На место заменика изабран је Раде Иветић. Иначе, када је Драгољуб Симоновић подносио оставку, саопштио је да је договорено унапред да ће ово двоје добити по ову функцију.
Против избора председника и заменика било је четири одборника. Како су одборници СРС-а (три одборника) саопштили тада за Жиг инфо, они су били против одлуке да Живадинка Аврамовић буде председник а њен заменик Раде Иветић.

Пред Другим основним судом у Београду, 8. априла 2019. године започето је суђење Драгољубу Симоновићу и осталима због паљења куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића. У међувремену осуђена је певачица Бојана Цветковић Шијацки која је признала у Тужилаштву да је имала везе са паљењем куће новинара портала „Жиг инфо“ Милана Јовановића. Она је са Другим основним тужилаштвом склопила споразум о признању кривичног дела и осуђена је на шест месеци кућног притвора са наногицом. 23. фебруара 2021. године, пред Другим Основним судом, након више опструкција, коначно је завршено суђење Драгољубу Симоновићу и осталима. Драгољуб Симоновић је добио 4,3 године у првостепеној пресуди. Исто толико казне затвора добио је и Александар Маринковић, док је Владимир Михаиловић  осуђен на 4 године.

Међутим, крајем прошле године, Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је на четири године и три месеца затвора био осуђен бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић због оптужби да је остале оптужене подстрекавао да запале имовину новинара портала „Жиг инфо“ Милана Јовановића и предмет вратио првостепеном суду на поновно суђење.

Други основни суд у Београду данас је бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића првостепено осудио на пет година затвора а због изазивања тешког дела против опште сигурности,однбосно због тога што је друге окривљене подстрекивао да запале имовину новинара портала „Жиг инфо“ Милана Јовановића.

Као извршиоци овог дела осуђени су Владимир Михајловић, на четири године затвора, Александар Маринковић на четири године и шест месеци, и Владимир Новаковић на три године и шест месеци затвора

Маринковићу се судило у одсуству пошто је од 2020. у бекству, а за њим је расписана међународна потерница.

Ово је друга првостепена пресуда, пошто је прву, којом су сви оптужени били осуђени на затворске казне, укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Бонус видео: Сатирична рубрика-Продај Симо пкоду дизелаша


За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

1 коментар

Miki март 23, 2023 - 08:58

Kako se izvukla njegova svalerka, koja je u to vreme ostavila muza, dete joj promenilo pol, saada se zove Ksenijasss, zwna koja je zarila i palila po Kaludjerici, zar je moguce da je ona nevina.

Понови

Оставите коментар