Почетна » Потресно сведочење још једног оца чија су деца у тренутку пуцњаве била у школи „Владислав Рибникар“

Потресно сведочење још једног оца чија су деца у тренутку пуцњаве била у школи „Владислав Рибникар“

од Други Пишу
0 коментар

Родитељ двоје деце која су у тренутку пуцњаве била у школи „Владислав Рибникар“, Дејан Томка, обајвио је на свом Фејсбук профилу дирљив статус у ком је навео како његов син има трауме, јер је тог дана слушао пуцњаву.

„За оне од вас који не знају, имам двоје деце и обоје су били оног трагичног дана у Рибникару. Слушали су пуцњаву, син (5. разред) је бежао кроз ходник на 15 метара од метака који су летели у учионици историје. Две другарице из разреда су настрадале, биле су дежурне тог дана. Непланирано. Ћерка (1. разред) је била закључана с учитељицом у другарима на 25 метара од кабинета историје. На сву срећу, звук пуцњаве јој се није толико урезао у сећање да, попут сина, када чује ватромет, уместо да трчи на прозор да погледа да ли се види – покрива уши рукама и сагиње главу“, наводи Томка у својој објави.

Додаје да је после само пет дана почео притисак да се деца врате у школу, као и да је цео тај период био испреплетан збуњеноошћу и забринутошћу.

„Последњих неколико недеља нам је протекло у забринутости, збуњености, љутњи, туги, сузама, страху. Али изгледа да стручњаци из наших институција то не разумеју. Политички мотиви су увек битнији од народа. Већ након 5 дана почео је притисак да се деца што пре врате у школу. Наставници под притиском, збуњени, забринути за своју способност да раде с децом која су у трауми, док су и сами дубоко уздрмани“, каже Толка.

 

Напомиње да је одељење његове деце одлучило дс се врати на наставу у понедељак, 15. маја, уз обећање да ће с њима радити на посебна начин – без притиска.

Изненадни план Министарства просвете

„Али у петак се дешава нешто ново – Министарство се појављује с новим планом, такође без образложења, без јасних информација, планом очигледно направљеним мимо свих савета стручњака, мимо знања и осећања забринутих родитеља“, написао је Томка.

Додаје и да само неколико дана од последње сахране ученици долазе на редовну наставу, која укључује и оцењивање, изостанке и остало.

„И шта је мотив за ову одлуку? Брига за нашу децу? План за реинтеграцију? Или политичка жеља да се све силом натера у привид “нормалности”, да се уклони неконтролисана ситуација у школи која генерише масовну грађанску непослушност и бес према власти и институцијама“, написао је, па додао:

„Као и увек, насилу, уз манипулацију. Породице су преварене, није нам остао простор да реагујемо, да изнесемо мишљење. Стручњаци су игнорисани, истраживања занемарена. У родитељске групе се уноси раздор кроз оне родитеље који су чланови владајуће партије и који без икаквог обзира према сопственој деци инсистирају на томе да институције и школа нису криви, него смо ваљда сви ми родитељи довели до ове трагедије. Инсистирају, гле чуда, баш на оним идејама које министартво износи и намеће школи“, пита се Томка.

Овај забринути родитељ напомиње да овај потез есктремизује ситуацију у школи, као и да су родитељи бесни и спремни на битку с државом.

„Надам се да неће дозволити да нам деца буду статисти у игроказу званом “систем није заказао” усмереном ка уклањању ове незгодне теме из јавног простора, како би сви своју неподељену пажњу усмерили ка грандиозном скупу и председништву или новим изборима. Ко то не буду учинили, бојим се да ће Рибникар постати јос јачи генератор отпора и беса према држави која је спремна да гази преко трагедије зарад своје власти. Ово је сурови пример како свој народ виде они који су запосели сваку одговорну позицију и институцију, и тешко га је превидети“, написао је овај родитељ.

Завршио је са „Сви памет у главу“, истичући да исмевање закона и деградриање институција долази на наплату.

Foto: Nova.rs, Facebook

Андрија Лазаревић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар