Почетна » НЕДОСТУПНА ВЛАСТИМА, ДОСТУПНА МЕДИЈИМА Мирјани Марковић првостепено годину дана затвора

НЕДОСТУПНА ВЛАСТИМА, ДОСТУПНА МЕДИЈИМА Мирјани Марковић првостепено годину дана затвора

од admin
0 коментар

Након више од 15 година од почетка поступка против некадашњих функционера СПС-а и ЈУЛ-а који су оптужени за незакониту доделу и присвајање државних станова деведесетих година, Виши суд у Београду донео је првостепену пресуду којом је осудио на годину дана затвора и некадашању председницу ЈУЛ-а и супругу Слободана Милошевића, Мирјану Марковић због утицања на чланове владине комисије да изврше незакониту доделу државних станова. Ово је иначе једини поступак који се тренутно води против супруге Слободана Милошевића у Србији.

Истом пресудом некадашња секретарка Владе Србије Живка Цица Кнежевић осуђена је на годину и по дана затвора, а тадашњи директор предузећа задуженог за управљање државним некретнинама Дипос-а Милош Лончар на годину дана због кривичног дела злоупотреба службеног положаја.

Према пресуди, њих је Марковићева подстрекивала на извршење тог дела.

Против ове пресуде осуђени могу да изјаве жалбу Апелационом суду у Београду у року од 15 дана од дана пријема пресуде.

Адвокат: Пресуда подсмевање праву, жалићемо се Апелационом суду

Београдски адвокат Зденко Томановић изјавио је данас да осуђујућа пресуда његовој клијенткињи, бившој председници ЈУЛ-а Мирјани Марковић представља подсмевање праву, због чега је најавио жалбу Апелационом суду.

Томановић је у саопштењу оценио да је тужба против Мирјане Марковић покренута пре 15 година како би се отежао положај Слободана Милошевића у Хагу и онемогућили сусрети са супругом.

„Подсмевање је и праву и логици, неправоснажна осуда да је пре 18 година супруга тадашњег председника Милошевића молила тадашњег секретара Владе Србије да посредује код стамбене комисије Владе Србије и доделе гарсоњеру здравственој радници“, навео је Томановић.

Он је указао да доделу спорне гарсоњере нису оспоравали петооктобарски државни органи, као и да је власница гарсоњере Илиона Пешић тврдила да са Мирјаном Марковић и Слободаном Милошевићем никада није разговарала о спорном стану.

„Верујем да ће Апелациони суд, одлучујући о мојој жалби, смоћи снаге да ипак примени Закон и да ће укинути ову одлуку суда о оптужењу које је политички одржавано дуги низ година уз преквалификације ради спречавања наступања застарелости“, оценио је Томановић.

Недоступна судским властима, доступна медијима

Иначе, Мирјана Марковић осуђена је у одсуству јер је недоступна правосудним органима Србије и за њом је 2005. расписана међународна потерница. Суд је због тога оставио на снази решење о одређивању притвора од 17. априла 2003. године.

И док је недоступна српским правосудним органима, Мирјана Марковић у неколико наврата оглашавала се путем различитих медија из Русије, а њене мемоаре недавно су издале „Вечерње новости“.

Иначе, суђење у овом случају, како је раније писао Инсајдер, траје више од 15 година, оптужница је у више наврата мењана, а цео судски поступак је на почетак враћан најмање пет пута.

Суђење оптуженима у случају незаконите доделе државних станова, обележен је сталним одлагањима рочишта и почетка суђења.

Разлози за одлагања били су разноврсни: од недоласка оптужених или бранилаца, до промене Законика о кривичном поступку, па све до преклапања термина с претресима у Специјалном суду.

Подсетимо, почетком године, један део оптужнице у овом поступку је застарео. Застаревањем оптужнице у потпуности је обустваљено гоњење троје људи – некадашњег службеника општине Нови Београд Милутина Милошевића, Милоша Батина и Зорана Перића.

Део оптужнице застарео је и против бивше генералне секретарке Владе Србије Живке Кнежевић, али се њој судило и по другим тачкама оптужнице, за шта је данас и осуђена.

Током претходних година поступак је застарео против некадашње министарке за избеглице Братиславе Морине и бившег функционера Министарства унутрашњих послова Петра Зековића.

Предузеће Дипос : Златна кока сваке власти

Међу становима који су незаконито додељивани налазе се и станови из фонда државног предузећа ДИПОС.

ДИПОС је предузеће коме је дато да располаже, издаје и реновина станове и виле у државном власништву. Ово предузеће одувек је било предузеће коме су наменски поверене некретнине на ексклузивним локацијама у Београду за изнајмљивање дипломатско-конзуларним представништвима.

Пословањем овог државног предузећа новинари редакције Инсајдер бавили су се у неколико наврата.

Иако се на први поглед чини да је питање пословања ДИПОС-а везано само за издавање некретнина, овог предузећа претходних година није желела да се одрекне ниједна власт.

Разним одлукама државе, како је открио Инсајдер, овом предузећу омогућено је да ради са одабраним фирмама, без адекватне контроле трошења новца па је самим тим његово пословање на многе начине специфично.

Само увидом у јавно објављене статуте ДИПОС-а, Инсајдер је утврдио апсурдну чињеницу, а то је да ово предузеће, како се прецизира, „у правном промету са трећим лицима има сва овлашћења и иступа у своје име и за свој рачун“, па се поставља питање како фирма у власништву државе ради за свој рачун, а не за рачун грађана Србије.

 

Милошевићи и шверц цигарета

Име Мирјане Марковић, осим у поступку за злоупотребе државних станова, помињано је и у поступцима за шверц цигарета.

Инсајдер се шверцом цигарета у време Милошевићеве власти бавио у серијалу Мрежа 2006. године. Тада је откривено колико су важну улогу у шверцу цигарета имале, према полицијским подацима, и државне институције – Савезна управа царина, односно Михаљ Кертес и ДБ, односно прво Јовица Станишић, па онда и Радомир Марковић.

На саслушању 17. априла 2003. Кертес је рекао да га је супруга бившег председника Савезне Републике Југославије Мира Марковић често звала телефоном и захтевала да се у земљу без контроле пропусти роба која улази за предузеће Треф Рент а Цар.

На тај начин, нико никада није контролисао камионе који су улазили у замљу, а цариници се никада нису бавили папирима нити су се питали шта се заправо и у којим количинама увози у земљу.

Како је открио Инсајдер, на челу фирме Треф Рент а Цар од 1996. био је Марко Милошевић.

 

Једини процес против Мирјане Марковић

Упркос томе што је довођена у вези са бројним аферама, суђење за незакониту доделу станова једини је поступак који се води против бивше председнице ЈУЛ-а. Због сталног одлагања чак је и овај поступак доведен у питање.

Мирјани Марковић се првобитно на терет стављало кривично дело подстрекавање на злоупотребу службеног положаја, али пошто је постојала опасност од застаревања, тужилаштво је преквалификовало оптужницу, па је она сада првостепено осуђена за злоупотребу службеног положаја.

 

(insajder.net)

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар