Почетна » Први пут ми је било драго што су Вучићеви победили

Први пут ми је било драго што су Вучићеви победили

Чекајући резултате

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Док се још броје резултати по читавој Србији, где се (не) знају још резултати за Београд, по први пут сам доживео неку мирноћу, па можда и радост што је коалиција око Вучића победила у Србији.

Ако се узме у обзир да је амбасадор Америке данас обилазио изборни процес по Гроцкој, и у још понеким деловима Новог Београда, као и неке информације које су ми пласиране од стране међународних представника још 2019. године, а након паљења куће колеге Јовановића, знам да нам долази крај Србије коју смо познавали.

Косово ће врло брзо бити признато по свим институцијама у свету. Наше институције су већ одавно престале да функционишу и врло брзо неће имати ни ко да реагује на независност Косова. Зато је добро што је победила Српска напредна странка и то са апсолутном већином.

Јер, према информацијама од претходних година, Вучић више неће моћи да се вади на своје коалиционе партнере да га стопирају око Косова и много других заиста тешких ситуација за Србију. Испред Вучића су два пута. Један је да испуни све што му је на столу остављено, а други да затвори Србију у тотални мрак и апсолутну диктатуру. Ипак оба случаја су светли случајеви. У првом случају, након испуњења свих захтева, међународна заједница ће га натерати затим да поштује Законе, што ће ослобађањем институција и медија довести до његовог пада.

Други случај односно пут је мало компликованији, чак може доћи до благе изолације Србије због могућих санкција међународне заједнице, али у том случају цео свет ће „помогати“ опозицију у борби против дитактора, те је Вучићев пад неизбежан.

Следећа и кључна чињеница јесте да опозиција уопште није добила мало гласова. Шта више, сматрам да се коначно разјаснило стање у опозицији и одмерила се некаква снага. Да не идем даље из свог дворишта, односно ГО Гроцка пробаћу да објасним на класичним примерима . У претходних нешто мало мање од месец дана кампање, активисти Србије против насиља организовали су пар посета Гроцкој. На већини изборних места су други по реду. На појединим местима врло близу СНС-у. Затим, поред Србије против насиља, Гроцку су посетили и представници НАДЕ. Ни њихов резултат није занемарљив, узимајући у обзир више ствари.

На пример, машинерију коју су СНС и Вучић користили у кампањи је никада виђена. Реда величина, на дневном нивоу неки подаци говоре да је СНС користио и до 120  милиона евра дневно у кампањи . Сви остали који су учествовали на изборима нису постигли ову дневну цифру за све време трајања кампање. И опет СНС освоји око 50 посто гласова.

Дакле, на конкретним примерима се указује да само радом се постижу резултати, без обзира на висину новца. Кампањом од куће до куће може се разбити медијска блокада.

Што се тиче Београда, Вучић је вечерас рекао да је Шапић нови градоначелник. То аутоматски значи да је групација око Несторовића заправо Вучићева. И тај податак није разочаравајући јер ће на следећим изборима и Несторовић нестати са политичке сцене, ако се остваре „прогнозе“ Вучића.

За крај, оно најинтересантније. Врло вероватно је дошло до великог разочарења код пристојних људи због ове вечерашње победе. Моје мишљење је да не треба бити разочаран, већ супротно. Можда је боље да оваква Србија нестане, а како је кренуло то ће се врло брзо десити. Једино што треба урадити у наредном процесу нестанка јесте извадити бирачке спискове, поготово ове капиларне гласове. Ти људи треба да постоје и даље и сматрам да они треба да уђу у историјске читанке. Свакако ми остали ћемо се снаћи, они нека и даље живе за 2 000 динара по избору, литри зејтина и чега још. Србија није сиромашна. Сиромаштво преовлађује у мозгу. Зато је добро што је Вучић вечерас победио јер ће  врло брзо све бити кристално јасно.

 

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар