Почетна » КРАЈ ПУТА Грчка спремна да прогласи банкрот

КРАЈ ПУТА Грчка спремна да прогласи банкрот

од admin
0 коментар

Грчке власти спремне су да прогласе банкрот ако се не договоре са међународним кредиторима до краја априла, наводи британски „Фајненшел тајмс“.

Лист је објавио да је разлог томе што влада има све мање новца за исплате пензија и плата државним службеницима.

Грчка Влада одлучила је да пропусти исплате Међународног монетарног фонда (ММФ) за мај и јун у износу 2,5 милијарде евра, ако не дође до договора.

Атина покушава да нађе новац за плате и пензије за април у износу од 2,4 милијарде евра, а до 1. маја мора да плати ММФ 203 милиона евра, до 12. маја 770 милиона евра, у јуну 1,6 милијарде евра.

– Дошли смо до краја пута. Ако Европљани не буду дали новац доћи ће до банкрота – рекао је „Фајненшел тајмс“ владин службеник.

Проглашење банкрота, пет година након добијања прве транше финансијске помоћи од 245 милијарди евра, биће шок без преседана за еврозону, наводи лист.

Међутим, лист наводи да би упозорење Владе да се спрема банкрот могло да представља тактику с циљем да се извуку максимално повољни услови за споразум са међународним кредиторима у тренутку муњевитог пражњења државне касе.

„Фајненшел тајмс“ сматра да ће објављивање банкрота Грчке, у краткорочној перспективи, највјероватније довести до обустављања ванредне финансијске помоћи Европске централне банке за пружање ликвидности грчком финансијском сектору, затварање грчких банака, као и повећања економске нестабилности у земљи.

Објављивање банкрота неће аутоматски довести до искључења земље из еврозоне, ипак, према мишљењу листа, премијеру Грчке Алексису Ципрасу биће теже да задржи државу унутар економског савеза.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар