Почетна » Сеоба тресе север Црне Горе

Сеоба тресе север Црне Горе

од admin
0 коментар

Наставља се убрзано исељавање из Рожаја и Бијелог Поља у земље ЕУ. Само за дан пут Европе отишло седам аутобуса

Наставља се исељавање Бошњака-муслимана са севера Црне Горе, које последњих недеља озбиљно узима замах. НВО „Еуромост“ из Бијелог Поља је, овим поводом, ушла у дуел са Владом Црне Горе.

Наиме, представници власти тврде да у питању није ништа алармантно, односно да се иселило свега 500 људи, од којих нико није тражио азил у замљама ЕУ, док из „Еуромоста“ тврде да је сиромашни север државе напустило више од 3.500 грађана, углавном из Рожаја и Бијелог Поља.

– Данас су наши активисти испратили седам аутобуса који су кренули са севера. Да не би било да лажемо, још једном смо све документовали видео-записима и фотографијама. Имали смо на том послу и помоћ новинара из неколико медија широм Европе, који су дошли да се на лицу места увере у та збивања, кажу из НВО „Еуромост“.

Председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић је, коментаришући овај проблем, оценио да „када имате појаву исељавања, онда је то резултат економских прилика у Црној Гори“.

– Не знамо тачне бројке, јер има пуно спекулација. Европска унија жели да то спречи мерама које подстичу равномерни развој свих подручја. У овом моменту се то исељавање дешава на илегалан начин и то јесте проблем.

Овако ситуацију са масовном сеобом грађана види шеф Делегације ЕУ у Црној Гори, Митја Дробнич, који је тако дипломатски опоменуо црногорске челнике који маргинализују проблем исељавања Бошњака-муслимана, али и православаца са севера Црне Горе.

Највише се одлази из Бијелог Поља и Рожаја. Међутим, одлазе и људи и из Плава, Гусиња. Али они иду према Америци, са визама.

састанак о MAЊИНама

Однос државе према мањинама је забрињавајућ, оцењено је у разговору челника ДЕМОС и Бошњачке демократске заједнице у Црној Гори. Лидер ДЕМОС Миодраг Лекић и посланик Горан Даниловић разговарали су о актуелној ситуацији у држави са делегацијом БДЗЦГ коју је предводио њен председник Хазбија Кала.

Наводи се да је посебан део разговора био посвећен ситуацији на северу Црне Горе, регионалним потенцијалима који су услед неодговорног плана развоја и актуелне политике доведени пред сам крах.

„То сваким даном узрокује одласке, односно расељавање људи из овог дела Црне Горе“, каже се у саопштењу.

М. СЕКУЛОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар